Nedaří se vaší orchideji a opadává? Vyvarujte se nejčastějších chyb při jejím pěstování

 Ostatní 
20. října 2019 13:55 / Eva Vogelová
  1
📷
9 fotografií v galerii
Opadávají vám u orchidejí listy, květy či poupata? Depositphotos
Orchideje jsou krásné květiny, které chybí v české domácnosti málokomu. Problém je, že jsou poměrně náročné na pěstování. Možná vám už několikrát uhynuly a vy to s nimi zkoušíte znovu, ale opět se vám nedaří. Zjistěte, proč vašim orchidejím opadávají listy, květy či poupata.

Orchideje krásně ozdobí každou místnost. Hodí se i do zimní zahrady. Většina lidí si je oblíbila pro jejich květy, které mají několik odstínů. Nejčastější barva u orchidejí je fialová, růžová a bílá. K tomu, aby vám krásně kvetly, se musíte naučit o ně starat. Není to však snadné. Zjistěte, co jim vyhovuje a naopak.

Chybí vám průhledný květináč

První chybou, kterou dělá většina lidí, je, že nechá orchidej v neprůhledném květináči. Jenže v průhledném květináči se rostlinám daří mnohem lépe než v neprůhledném. Následkem nevhodného květináče může rostlina za několik týdnů začít slábnout. Opadají jí listy a poupata už nestihnou rozkvést, protože uhynou. 

Nenecháte orchidej na jednom místě

Orchideje jsou velmi citlivé na prostředí. Nemají rády změny prostředí. Pokud květinu občas přemisťujete, protože jste si usmysleli, že jinde vypadá lépe, nemůžete se divit, že vám nevydrží dlouho naživu. Většině druhů orchidejí se daří na místě, kde má dostatek světla.

Orchidej nesnáší přímé světlo, ale rozhodně by měla stát v blízkosti okna. Rostlina navíc nemá ráda průvan. Tam, kde máte květiny, větrejte pouze krátce. Ideální teplota pro orchideje se pohybuje okolo dvaceti stupňů. Pokud v zimě hodláte hodně topit, vaše rostlina to patrně nepřežije. Pokud vám orchidej už dlouho nekvetla, snižte teplotu v místnosti zhruba o tři až pět stupňů.

Umístíte orchidej v blízkosti ovoce

V kuchyni se bude orchidej vyjímat, ale musíte myslet na jedno pravidlo. Za žádných okolností neumisťujte rostlinu do bezprostřední blízkosti ovoce. Uvolňuje totiž etylen, který urychluje kvetení, a kvůli tomu vám mohou poupata opadat.

Orchideje přelijete velkým množství vody

Orchideje mají rády mírnou vlhkost, ale nesnáší přelití. Musíte najít zlatý střed. Napusťte si trochu vody a nechte ji odstát a teprve poté s ní můžete rostlinu zalít. Krom toho existuje další způsob, jak na to, aby květina přijímala vodu. Postavte květináč do vody zhruba na dvacet minut a orchidej si sama vezme množství vody, které potřebuje. Rozhodně by však květina neměla stát ve vodě déle než třicet minut. Mohla by uhynout. Máte kromě orchidejí rádi i kaktusy? Zjistěte, jak si vypěstovat vlastní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod