Jak skladovat česnek, aby vám vydržel co nejdéle

 Ostatní 
21. ledna 2020 11:28 / Eva Vogelová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Česnek musíte skladovat v suchu  Pixabay
Česnek vám nemůže v domácnosti chybět. Nejenže jde o cennou přísadu do mnoha jídel, ale můžete ho jíst i syrový, když budete nemocní. Česnek totiž funguje jako přírodní antibiotikum. Máte doma česneku trochu více a chcete, aby vám dlouho vydržel poživatelný? Přečtěte si několik tipů, jak jej vhodně uskladnit.

Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Hodí se téměř do každého jídla a můžete si z něj udělat třeba i česnekovou pomazánku. Pokud máte doma větší množství česneku, měli byste vědět, jak jej skladovat, aby vám nezplesnivěl a nevyčpěl.

Nejprve si česnek prohlédněte  

Předtím, než česnek někam uskladníte, důkladně si jej prohlédněte. Vyberte z něj pouze palice, které jsou pevné, bílé a na první pohled zdravé. Česnek se skvrnami rovnou vyhoďte, protože by vám delší dobu uchovaný stejně nevydržel.

Udělejte si z česneků cop

Cop z česneků je poměrně běžný způsob úschovy. Předtím, než začněte z česneků cop plést, ustřihněte na něm všechny kořínky a palice velmi šetrně vyčistěte kartáčkem. Svazek z česneků rozdělte na tři díly a překládejte je přes sebe jako byste pletli cop z vlasů.

Česnek pověste někam, kde je sucho a teplota se tam pohybuje okolo třinácti až osmnácti stupňů Celsia. Tento způsob skladování česneku vám nezabere moc místa.

Sladujte česnek v papírové krabici

Možná se vám splétat česnek do copu nechce. V tom případě ustřihněte nať zhruba na čtyři centimetry. Odstraňte i všechny kořeny a zbylé nečistoty. Čistý česnek můžete uskladnit do papírové krabice, která by však měla větrat. Udělejte v ní několik menších dírek. Pokud nemáte papírovou krabici, můžete je zavřít do kartonového obalu na vajíčka.

Dejte česnek do vázy

Očištěný palicový česnek můžete uložit do vázy hlavičkou nahoru. Kromě toho, že budete mít čerstvý česnek po ruce, bude váza s česnekem pěknou dekorací ve vaší domácnosti. Pokud nemáte žádnou volnou vázu, uložte česnek do zavařovacích sklenic.

Skladujte česnek na suchém místě

Česnek byste rozhodně neměli skladovat v kuchyni, kde by mohl navlhnout. Zvolte pro jeho úschovu pouze suché místo s teplotou maximálně do dvaceti stupňů Celsia. Můžete jej dát do komory, suchého sklepa či špajzu. Dále čtěte: Vajíčka většina lidí skladuje v lednici špatně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod