Většina lidí skladuje vajíčka v lednici špatně

 Ostatní 
09. ledna 2020 11:30 / Eva Vogelová
  15
📷
4 fotografie v galerii
Vejce nenechávejte v kartonovém obalu  Pexels
Vejce jsou základní potravinou, která vám v kuchyni nesmí chybět. Můžete je přidat do různých jídel, nebo si z nich udělat třeba pomazánku. Možností je mnoho. Měli byste však vědět, jak vejce v lednici skladovat, aby vám vydržela co nejdéle.

Spousta lidí ukládá vejce třeba do dveří lednice, což je špatně. Může to totiž negativně ovlivnit jejich kvalitu. Raději zjistěte, jak je v lednici správně ukládat, aby vám vydržela čerstvá co nejdéle.

Nedávejte vajíčka do dveří lednice

Většina lidí automaticky vyskládá vajíčka do dveří lednice, protože je tam na ně udělaný speciální držák. Výrobci chladniček však vůbec nepřemýšleli nad tím, že tohle místo pro skladování vajec není vůbec dobré. Důvod je jednoduchý.

Lednici musíte otevřít několikrát za den. Během toho se smísí studený vzduch s teplým, což vejcím vůbec neprospívá. Vajíčka musíte uložit dozadu, kde je teplota stále stabilní, a vajíček se nedotknou žádné teplotní výkyvy. Otevírání ledničky má však negativní vliv téměř na všechny potraviny, které se nacházejí ve dveřích.

Teplota je pro skladování vajec stěžejní

Ideální teplota v lednici by měla být čtyři až sedm stupňů Celsia nad nulou, což vejcím absolutně vyhovuje. Teplota nad 15 stupňů Celsia jim už rozhodně nesvědčí. To stejné platí pro velké změny teplot. Když se vejce orosí, mohou začít rychle plesnivět.

Nenechávejte vejce v kartonovém obalu

V obchodech najdete vejce v kartonových obalech. Někteří lidé vajíčka dají do lednice automaticky i s ním. Pokud to děláte také, měli byste s tím přestat a kartonový obal vyhodit. Rozhodně není hygienické v něm vejce nechávat. Má na sobě spousty bakterií, které se v lednici rychle rozšíří a mohou se přenést i na ostatní potraviny.

Vajíčka uložte do plastových misek. Rozhodně byste je v chladničce neměli nechat volně, protože hrozí, že se rozkutálí a rozbijí. Navíc snadno absorbují pachy z ostatních potravin. V plastové misce budou dobře chráněné před vlivy okolních jídel.

Vajíčka neumývejte

Nikdy vás nesmí napadnout, že dáte do lednice omytá vajíčka. Zlikvidovali byste tím jejich ochrannou vrstvu. Mohly by se do nich dostat nějaké bakterie. Když je skořápka vlhká, snadno se v ní začnou množit plísně. Vejce rozhodně myjte pouze bezprostředně před jejich použitím. Dále čtěte: Jak správně vyčistit různé kovy?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008