Zajímavé tipy na dárky pro začínajícího elektrotechnika

 Ostatní 
19. prosince 2020 13:47 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
I sady základních součástek mohou vyvolat velkou radost Pixabay
Vánoce se blíží a shánění dárků letos komplikuje koronavirus. Naštěstí se dá spousta věcí objednat po internetu. Máme zajímavá doporučení pro ty, kdo chtějí potěšit začínající elektrotechniky.

Je samozřejmě dobré vědět, které vybavení už zamýšlený obdarovaný má. Pokud dostane něco z chybějícího vybavení, jistě ho využije na maximum.

Nářadí

Každý elektrotechnik by měl mít pistolovou neboli transformátorovou páječku a pak páječku hrotovou. Hodí se tzv. třetí ruka s lupou, aby bylo možné desku s plošnými spoji někam uchytit a věnovat se pájení bez obav z popálenin a z nějakých problémů. Určitě se hodí drobné štípací kleště na odstřižení přebytečných vodičů. Kleště na odstranění izolace a kleště s drobnějšími kulatými čelistmi na ohýbání vodičů a jejich přidržování. Zajímavým dárkem může být sada na výrobu plošných spojů. Může se hodit pořadač na součástky a kufřík na ostatní vybavení.

Přístroje

Nejdůležitějším přístrojem je vhodný multimetr. Čím více toho bude umět změřit, tím lépe. Nejběžnější přístroje změří napětí, proud, odpor a zesilovací činitel běžných bipolárních tranzistorů. Můžete mít ale přístroje, které změří kapacitu, indukčnost a mnoho dalších parametrů, což opět posouvá hranice možností při stavbě různých zařízení. Velmi zajímavou volbou může být osciloskop, který zobrazuje průběh střídavého signálu. Záleží pochopitelně za zpracovávané frekvenci a mnoha dalších parametrech. Čím větší je frekvenční rozsah, tím lépe, ale přístroj bude samozřejmě o poznání dražší.

Součástky a sady

Na trhu jsou nejrůznější sady součástek. Ať jde o rezistory, kondenzátory, tranzistory i základní často používané integrované obvody či svítivé diody. Pokud je zájem o elektroniku upřímný, udělá i relativně málo nákladný dárek v podobě sady rezistorů obrovskou radost. Pro ty, kdo chtějí spojit stavbu určitých zařízení s jednoduchým programováním, je vhodné pořídit sadu, kterou najdete pod názvem Arduino. Jde o kombinaci mikrokontroléru na desce a základních prvků, které se dají tímto způsobem ovládat. Případně pokud víte, že dotyčný už Arduino má, stačí objednat některé rozšiřující prvky. Dají se koupit všelijaká čidla, relé, displeje a další součástky. Zajímavé inspirace na využití Arduina najdete i v článku zde.

Literatura

Konečně je dobré zmínit i pořízení literatury. Dnes sice hledá spousta lidí informace na internetu, což není špatně, ale poutavě napsaná publikace, která v sobě obsahuje určité návody a postupy, které se mohou stát inspirací, je dobrá. Existují publikace jak pro stavbu různých zařízení, tak i pro programování Arduina či programování všeobecně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?