Zapojte elektroniku do chovu slepic

 Zahrada 
29. dubna 2017 15:00 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Elektronika může ušetřit chovatelům hodně práce. Shutterstock
Chov slepic i jiného zvířectva je samozřejmě spojen s velkou starostí, prací a osobním nasazením. V poslední době je ale možné některé funkce svěřit automatice.

Opravdu dobrá zpráva je, že pokud si vybudujete kvalitní automatizovaný systém pro chov slepic, nemusíte být denně u drůbeže a můžete si dovolit odjet na víkend či dokonce delší dobu pryč.

Elektronická dvířka

Protože slepice vstávají brzo ráno s rozedněním, nemusí každému novodobému chovateli, který chodí do zaměstnání vyhovovat čas, kdy vstávají slepice. Podobné je to i večer, kdy by se měly slepice zavřít, ale vy musíte být v práci či chcete jít zrovna do kina nebo divadla. Nic ale není ztraceno. Na trhu jsou dvířka, která reagují na vnější světlo a automaticky se s rozedněním otevřou a večer opět zavřou po setmění.

Ještě dokonalejší systém umožňuje slepice sledovat na dálku kamerou napojenou na internet a ovládat otevírání a zavírání dvířek pomocí mobilního telefonu nebo počítače.

Napáječky a krmítka

Na trhu je také dostatek různých systémů pro zásobování drůbeže vodou a krmivem. Existují systémy zcela mechanické, které fungují bez jakékoli elektroniky. Zde je třeba do zásobníku s vodou přidávat vhodný prostředek, který vodu dezinfikuje a brání rozvoji nemocí a nákaz. Můžete ale i zde svěřit funkce elektronice. Existuje velké množství ventilů, které umožňují napouštět vodu na základě dálkového ovládání, podobně jako u ovládání dvířek. Takový systém je pochopitelně závislý na internetu a elektrickém proudu. Je proto dobré mít v záloze souseda, který v případě poruchy zasáhne a váš chov v době nepřítomnosti zachrání.

Možné je také oba systémy kombinovat. Dodávat drůbeži čerstvou vodu a větší kusy krmiva v podobě kukuřičných klasů a mrkve elektronicky a v záloze mít mechanické napáječky a dávkovače zrní pro případ výpadku proudu.

Prostor pro vlastní tvorbu

Některé prvky jako automatická dvířka jsou hotové a připravené. Jiné si může šikovný chovatel zhotovit sám s pomocí jednoduše programovatelných mikrokontrolérů arduino, které jsou schopné reagovat na vnější podněty a obsluhovat zařízení podle vašich potřeb. Zde je třeba spojit zdatnost programátorskou se schopností vyrobit příslušná řešení na míru vašich požadavků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty