Jakou žehličku vybrat, abyste si co nejvíce ušetřili práci

 Ostatní 
27. ledna 2021 15:50 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvalitní žehličky nejen žehlí, ale také prádlo změkčí a zbaví bakterií Depositphotos
Současné žehličky a žehlení nabízí úplně jiné možnosti než tomu bylo před lety. Je pravdou, že žehlení baví jen málokoho. A i když se v českých domácnostech rozmohly sušičky, díky kterým se mnohé prádlo ani žehlit nemusí, přesto se žehlení tu a tam nevyhne nikdo. Dobrá výbava vám práci hodně usnadní.

Kvalitní žehličky nejen žehlí, tedy vyhlazují nerovnosti, ale také prádlo změkčí a zbaví bakterií. Základní rozhodování při výběru žehličky je, zda žehlit s párou, nebo bez páry. Obecně lze žehličky rozdělit do tří skupin. Kromě suchého žehlení bez páry a žehliček napařovacích jsou k dostání také parní generátory. V každém případě při výběru žehličky se nesmíte dívat jen na design, ale vemte v potaz i množství a typ nejčastěji žehleného prádla.

Suché žehlení

Suché žehlení je pro zastánce žehlicí klasiky. Žehlicí plocha takových žehliček není opatřena otvory na páru. Pokud potřebujete prádlo navlhčit, jednoduše jej před žehlením pokropte vodou. Použít lze rozprašovač určený k rosení pokojových rostlin.

Nenapařovací žehličky jsou levné. Při suchém žehlení vyrovnáváte žehlené prádlo rozpálenou žehlicí plochou. U těchto modelů můžete regulovat pouze teplotu, kterou nastavíte podle typu textilií. Jde o přístroje, které mají minimální nároky na obsluhu a jsou velmi lehké, takže se s nimi dobře manipuluje.

Napařovací žehlení

Napařovací žehličky jsou nejčastějšími typy žehliček, jaké se dnes v našich domácnostech používají. Jsou vybavené napařovacími otvory rozmístěnými na žehlicí ploše, ze kterých vychází pára. Prádlo tak žehlíte nejen za pomoci působení tepla a tlaku, ale i vody. Díky tomu je žehlení snadnější. Vzhledem ke svým rozměrům mají menší nároky na skladování. Prádlo se s nimi však žehlí o něco déle než suchou cestou. Navíc musíte doplňovat vodu.

Revoluce v žehlení

Rozhodnout se můžete také pro vysoce výkonné žehlicí systémy, které pracují s velkým množstvím páry. Pára se dostává hluboko do vláken tkanin, díky čemuž dosahujete dokonalých výsledků v žehlení za velmi krátký čas. Parní generátor dokáže vytvořit až šestkrát více páry než běžná napařovací žehlička.

Parní generátor dovede jedním tahem vyžehlit různé druhy materiálů, můžete přejít z materiálů choulostivých na vysoké teploty na materiály odolnější a naopak. Nemusíte nastavovat vhodnou teplotu, veškeré oděvy vyžehlíte pomocí jediné optimální teploty, která je kombinována s působením výkonné páry. Nevýhodou parního generátoru je jeho velikost a také vyšší pořizovací cena. Dále čtěte: Znáte pravidla žehlení? S těmito triky vám to půjde od ruky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod