Práce, které je nutné udělat na zahradě předtím, než přijde mráz

 Zahrada 
17. listopadu 2018 14:05 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péči o zahradu není dobré podceňovat Pixabay
Hlína, voda a hnůj – to všechno ještě je potřeba k podzimní práci na zahradě. Nezapomeňte na všechny důležité úkony, abyste na jaře nelitovali, že zahrada není podle vašich představ. Tohle všechno je teď potřeba udělat.

Ať už jde o sázení či zazimování, není radno na nic zapomínat. Připomínáme proto ty nejdůležitější činnosti, do kterých byste se nejpozději o tomto víkendu měli ještě pustit.

Zazimování keřů

Jestliže řešíte, jak zazimovat keře, nelámejte si s nimi příliš hlavu. Důležité je však pravidlo, abychom je nikdy nenechávali stát na holé zemi. Vykopejte jim provizorní brázdu a pokryjte jejich kořeny hlínou.

Vítr a slunce jim potom nemohou ublížit. Pro vysazení vykopejte velkou jámu, nasypte zeminu na kořeny a ještě naposled je zalijte trochou vody. Ideálně kolem poledne, protože k ránu se většinou již objevují první mrazíky. Jakmile se voda vsákne, nahrňte na kořeny další hlínu a udusejte. Přidat můžete i kompost nebo stájový hnůj. To byste ostatně měli udělat i na zbytku zahrady, aby půda měla na příští sezonu dostatek živin.

Nezapomeňte na mrkev

V tento čas by měly být sklizeny i poslední kusy mrkve ze záhonu. Nutně je třeba ji zazimovat a uskladnit. Do dřevěné bedny ukládejte postupně vrstvy suchého písku a karotky. Bednu uložte v chladnu, suchu a tmě. Ideálně do sklepních místností.

Sázení stromů

Pokud jste se rozhodli, že chcete ještě letos zasázet nějaké stromky, pak máte nejvyšší čas pustit se do práce. Ovocné stromy je třeba sázet do jam o ploše minimálně 1 m2 a hloubce 40 centimetrů. Uprostřed udělejte kopeček, aby se kořeny stromu mohly šířit do stran. Také do této jámy před vsazením stromku nasypte trochu koňského či kravského hnoje. Pamatujte také na to, že zušlechtěná část stromu, tedy ta nad štěpem, nesmí přijít do styku se zeminou. Nakonec zalijte vodou a doplňte hlínu.

Podzimní květiny

Velmi pěkně vonící květinou je violka vonná. Je to mrazuvzdorná květina a můžete ji ještě teď zasadit. Rostlina má ráda půdu bohatou na humus a lehce zastíněné místo, ideálně pod keři nebo listnatými stromy. Ještě lépe uděláte, pokud vysadíte violku do pařeniště. Začne pak kvést hned zjara. Současně sem můžete přidat i sasanky. Ty je však nutno i v pařeništi chránit před velkým mrazem.

Česnek

V lehké půdě se dá nyní sázet česnek. Ze zakoupeného česneku vezměte vnější stroužky a zasaďte je v řadách do hloubky 5 cm a na vzdálenost 15 cm. Nové cibulky budete vyrývat ze země koncem příštího července.

Chryzantémy

Pokud máte na jaře tyto květiny, dáme vám zajímavý tip. Jejich poupata teď už nevykvetou, ale můžete jim v tom pomoci doma. Dejte květiny do vázy, přidejte hnojivo a dopřejte jim příjemnou pokojovou teplotu. Tím je donutíte ke květu a ještě vám pěkně ozdobí i provoní domov.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod