Jedenáct trendů pro vaši zahradu. Dominují přírodní materiály a ležérnost

 Zahrada 
14. března 2019 11:23 / Terezie Zamlynová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Módní trendy zasahují i do zahradní architektury Depositphotos
Zahrada by měla být místem pro relax a propojení s přírodou. Je jedno, zda máme zahrádku malou nebo obrovskou, podstatné je, abychom se v ní cítili dobře. Možná proto stojíte před otázkou, jak by ideálně měla zahrada vypadat, aby naplňovala zároveň i módní trendy.

V posledních letech je tím nejdůležitějším trendem a odrazem toho, že majitel zahrady umí držet krok s dobou, návrat k přírodě. Zahradní architekti se tak snaží svá díla komponovat tak, aby vypadala co nejpřirozeněji. Zapomenout klidně můžete na léta přísnosti, která nařizovala, že jediné stéblo trávy nebude vyšší než ostatní. I v oblasti zahradní architektury se nyní zkrátka šíří vlna podobná nedbalé eleganci.

Barvy a styl

Jednoznačným trendem v zahradní architektuře je pro letošní rok takzvaný styl vintage. Navazuje na nedbalou eleganci stylu Provence, tedy zahrad, kde upoutá pozornost návštěvníka ledabyle pohozený polštářek, vlající záclony v zahradním altánu, lehce rozpraskaná barva na zahradním křesle a také vesele a různorodě rozkvetlé záhonky. Vše se nese v duchu přirozenosti, volnosti.

Svoje místo mají logicky ve vintage stylu také barvy. Dokáží z obyčejných, starých a někde třeba už i zapomenutých věcí udělat neobyčejné. Kdo má odvahu, může vzít barvu a natřít staré odložené kusy nábytku na fialovo nebo andělsky modro. Barevný kabát může dostat dokonce pumpa nebo zahradní altán. Vhodně zvolená barva dokáže vnést do zahrady potřebnou živost i důraz.

Letošnímu roku vládne svěží zelená, tyrkysová, popelavě modrá a všechny jejich odstíny, spolu se světle růžovou.

Vévodí přírodní materiály

Na materiálech se nevyplácí šetřit. Trendem je dřevo, kámen, beton a kov. Vše musí být opravdové, pokusy nahradit je náhražkami se nedoporučují. Co je naopak důležité mít na zřeteli, je to, že míchání materiálů na sebe musí navazovat a vytvářet dojem celistvosti.

Rok 2019 je z pohledu zahradních architektů hledáním jednoduchých, přirozených řešení, která se navzájem doplňují a navazují na sebe.

Jezírka a vodní prvky

K zahradám patří už pro většinu lidí také bazén, vířivka nebo různá jezírka. Velmi oblíbená jsou v poslední době jezírka, kterým se říká biotopická. Jedná se o přírodní bazén, na který je celý rok hezký pohled a obsahuje nechemizovanou, přírodní měkkou vodu. Nabízí podobný komfort jako klasický bazén, pohodlně se v něm plave, nehrozí žádné našlapování v bahně a dokonce je možné přidat i protiproud či osvětlení. Rostlinstvo navozuje příjemnou atmosféru. Pokud si biotopické jezírko plánujete pořídit, budete nejen IN, ale oceníte i to, že se stane krásnou dominantou zahrady v průběhu celého roku. Stavitelé navíc objevují to, že není nutné dávat biotopům obvyklé tvary jezírka, ale že zdravá a příjemně vonící voda může setrvávat klidně i v jednoduchých a geometrických tvarech.

Zahradní nábytek

Módě umělých ratanů už odzvonilo, nyní přicházejí nové postupy využití známých stabilních materiálů pro venkovní užití. Trendem současnosti jsou takzvané denní postele (daybed). Jedná se v podstatě o vyvýšená malá pódia, dobře skrytá v zeleni zahrady, která jsou vybavena ledabyle rozhozenými polštářky a poslouží k odpočinku.

Nebojte se experimentovat, udělat třeba nábytek z palet, sezení z kamenů, pařezů, nebo ho pořídit od kvalitních výrobců.

Neobvyklé umělecké prvky

Také umělecký prvek dokáže zahradě dodat příběh a duši. Může jím být třeba socha nebo autorský kus nábytku, případně zajímavě výtvarně pojatý vodní element. Pokud nechcete investovat velkou částku, pak věřte, že stačí vhodně zvolit i drobný předmět. Třeba netradiční designově zpracovaný květináč, pítko, lavici nebo lucernu.

Tvary záhonů

Ano, i tvar záhonků podléhá módě. Zahradní architektura na letošek oznámila, že trendy vlnek a vlnovek na okrajích záhonů jsou už minulostí. Zahrada by měla působit přirozeně a uklidňujícím dojmem. O tvarovou dynamiku se mají postarat rostliny pestrých textur a tvarů. Další vlnění tvarem záhonů už není nutné. Důležité je pokusit se najít ideální poměr mezi užitkovou plochou, což bývá trávník, a okrasnou plochou. Tu reprezentují právě záhonky. Výsledné rozložení zahrady by mělo působit tak, aby se v ní každý cítil především pohodlně.

Ploty a oplocení

Velmi žhavým trendem jsou vzrostlé živé ploty. Přinášejí zahradě soukromí a zároveň eleganci. Pěstitelé v Evropě už dokonce nabízejí k prodeji již hotové živé ploty. V sortimentu jsou prakticky všechny u nás prosperující druhy, které se do stříhaných živých plotů hodí. Lze si dokonce i vybrat výšku jednotlivého keře v plotu anebo prostě koupit zapěstovaný hustý blok a nasázet pěkně jeden vedle druhého.

Méně travnatých ploch

Protože je s trávníkem v zahradě hodně práce, doporučují zahradní architekti nyní husté trvalkové a dřevinné výsadby. Odůvodnění je jednoduché: jsou celoročně krásné, pořád jiné a vyžadují minimální údržbu. Výsadba čehokoliv, co se odlišuje od nudné travnaté plochy, přitom přiblíží navíc zahradu normální krajině. Bonusem by mělo být to, že se na takové místo nastěhují včely a motýli.

Zábavné světlo

Světlo je velkým tématem zahradní architektury. Přestává plnit pouze svoji orientační a bezpečnostní roli, ale je prostředkem pro vytvoření správné nálady. Inteligentní svítící systémy lze nastavit na několik intenzit a kombinací světla, a tím vytvořit ideální atmosféru pro danou příležitost.

Zahrada s minimální údržbou

Příjemnou novinkou je trend, v kterém zahradníci přinesli koncept předepsaných bylinných i dřevitých společenstev, která patří k sobě a vyžadují tudíž podobné podmínky k pěstování. Díky tomu se jejich údržba výrazně zjednoduší. Jde totiž o kombinace rostlin natolik vzájemně sehraných, že mezi sebe nepustí plevel.

Respekt k životnímu prostředí je také trend

Zahradnické trendy hovoří jasně: buďme citlivější k životnímu prostředí. Zejména co se týká nakládání s půdou, dešťovou vodou, kompostem, energií a v neposlední řadě také upouštění od zemědělské chemie. Častěji se nyní prosazuje práce s lokálními materiály, které nevyžadují nákladnou dopravu z cizích zemí, jež přispívá k znečišťování životního prostředí ve formě spotřebovaného paliva a znečištění ovzduší. (Čtěte také: Únor v zahradě přináší první povinnosti. Víte, co byste měli udělat?).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod