Česneková tráva dokáže víc než jen nahradit česnek. Přiláká do zahrady včely a odpudí hraboše

 Zahrada 
05. června 2019 10:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Česneková tráva je praktickou ozdobou zahrady Internet
Pokud toužíte po nevšední rostlině do vaší zahrady, pořiďte si česnekovou trávu. Kromě toho, že získáte aromatickou bylinu do kuchyně, která vám dokáže nahradit česnek, přivábí vám tulbagie také motýly a včely a naopak odpudí hraboše.

Česnek je skvělou potravinou, která dokáže dochutit mnoho druhů jídel. Ovšem mnohé od jeho konzumace odradí silný zápach z úst. Jedno řešení ovšem existuje, začněte pěstovat česnekovou trávu (Tulbaghia violacea). Této rostlině se přezdívá také pokojový česnek a v našich podmínkách mu bude nejlépe doma v květináči s tím, že na léto jej lze dát ven. Zasadit můžete rostlinu i přímo do zahrádky, na zimu ji ale pečlivě přikryjte mulčem, aby vám nepomrzla.

Česneková chuť bez odéru

Hlavní výhodou česnekové trávy je, že má velmi podobnou chuť a vůni jako skutečný česnek, ale na rozdíl od něj nezanechává typický česnekový zápach v ústech. Takže můžete listy rostliny konzumovat v jakémkoli množství a pak bez ostychu vyrazit do společnosti.

V kuchyni lze použít listy i květy. Rostlina je výborná k dochucení dresinků, zeleninových salátů, ochutí pomazánky, brambory, masitá jídla i těstoviny.

Potřebuje slunce a vláhu

Pokud se česnekovou trávu rozhodnete pěstovat přímo na zahradě, bude se vyjímat na skalce i na okrajích záhonů. Potřebuje slunné stanoviště, dobře propustnou, mírně vlhkou a humózní půdu. Sucho sice do jisté míry toleruje, ale upřednostňuje pravidelnou zálivku, takže během horkého léta jí dopřejte dostatek vláhy.

Ocení také příležitostné přihnojení, i když není až takovou nezbytností. Na přihnojení můžete použít tekuté hnojivo. Rostlina odolává mrazům do - 17 °C. Přesto je ale lepší ji na zimu zakrýt mulčem nebo chvojím. Pokud ji pěstujete v nádobě, před příchodem silných mrazů ji umístěte do světlé místnosti. V případě, že se teplota v místnosti pohybuje kolem 10 - 15 °C, omezte zálivku.

Kvete až do září

Tulbagie vám udělá v zahradě parádu. Kvete od července do září a v dospělosti dorůstá až do výšky 60 centimetrů. Podle konkrétního druhu mohou být květy růžové až fialové.

Česneková tráva je trvalka a roste poměrně rychle, což můžete uplatnit při snaze nevšedním způsobem olemovat chodníky. Dobře se vyjímá také v bylinkových záhonech nebo nejrůznějších květináčích. Milovníci přírody jistě ocení, že rostlina do zahrady přiláká motýly a včely a pokud ji budete pěstovat v zahradě, zaručeně se vašemu pozemku vyhnou hraboši, které žádný zahradník nevidí rád. O tom, jak si doma vypěstovat klasický česnek, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod