Vypěstujte si poctivý domácí česnek bez chemie a mějte ho celý rok po ruce

 Zahrada 
07. ledna 2019 13:55 / Monika Thomsonová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Česnek se vyplatí mít stále po ruce Shutterstock
Na vůni česneku si člověk musí jednoduše zvyknout a akceptovat ji. Je to něco specifického, co dělá česnek česnekem, zároveň to však přispívá k důvodům, proč ho využíváme k dochucování různých pokrmů.

Česnek má totiž jedinečnou schopnost oživit jakékoliv jídlo. Zároveň ovšem dokáže léčit mnohé zdravotní problémy. Kdysi byl pro své schopnosti vysoce ceněn, ale dnes už je běžnou součástí každé kuchyně. Určitě se nebudeme mýlit, když řekneme, že i vy si ho pravidelně kupujete v obchodě.

Proč je česnek tak výjimečný?

  • Veškerá výjimečnost česneku se připisuje zejména sloučenině alicin, díky níž česnek disponuje antibakteriálními a protiplísňovými účinky.
  • Navíc, každý stroužek česneku je obohacen o vitamíny - B1, B2, B3, B6, C, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík a zinek.
  • Česnek je tedy taková malá továrna na vitamíny a minerály.

Kupujete si česnek v hypermarketech nebo supermarketech? Většinou jsou plody plné chemikálií, které se používají k jejich rychlejšímu růstu. V případě, že nenakupuje v bio obchodech a chcete používat nezávadné potraviny ve své kuchyni, máme pro vás tip. Co kdybyste ve své kuchyni používali svůj vlastní česnek?

Jak si vypěstovat česnek doma?

V dnešní době lze pěstovat doma opravdu cokoliv. Od rajčat přes jahody až po papriku i česnek. Jak si tedy vypěstovat poctivý domácí česnek?

Budete potřebovat

  • 1 paličku česneku
  • zeminu
  • květináč

Vezměte jednu paličku česneku a tu rozeberte na stroužky. Následně do květináče nasypte zeminu a do ní pozapichujte stroužky česneku špičkou směrem nahoru. Stroužky zatlačte do hloubky přibližně 4 cm a následně je překryjte hlínou. Květináč už jen dejte na místo, kde je dostatečný přísun světla a nezapomeňte přiměřeně zavlažovat.

Má to jeden háček

Zdá se vám to jednoduché? Má to menší háček. Česnek vám jen tak lehce nevyroste. Až vyrostou první výhonky, které budou mít nad 10 cm, tak je odstřihněte. Ne úplně, přibližně 2 cm ponechte. Následně je nechte dále růst a zavlažujte, dokud výhonky nepřestanou růst a nezhnědnou. Nakonec už jen posbírejte úrodu. Z každého stroužku by vám měla vyrůst nová palička. O pěstování česneku na zahradě jsme psali v jiném článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47