Chcete bohatou úrodu rajčat? Pak pozor na časté chyby v zalévání

 Zahrada 
07. července 2019 12:45 / Šárka Sokolská
  27
📷
6 fotografií v galerii
Za bohatou úrodou rajčat stojí i kvalitní a správná zálivka Depositphotos
Okurku nebo rajčata mohou zničit nejenom různé choroby, ale mnohdy si za malou úrodu můžeme i my sami. A to špatnou zálivkou. Jak tedy správně zalévat rajčata?

Byť by se to mohlo na první pohled takto jevit, není zálivka v zeleninové zahradě tak zcela triviální záležitostí. Všechno potřebuje svoje, a to platí i u zalévání. Každá zelenina totiž potřebuje trochu něco jiného. A své potřebuje i tolik oblíbená zelenina, jakou jsou rajčata.

Na rajčata sprchou ne

Jestli zaléváte celou zahradu formou sprchy, pak je to první a zásadní chyba, které se dopouštíte. Tento druh zálivky rozhodně nesvědčí okurkám, bramborám, dýni, patisonům, cuketě a především rajčatům. Tuto zeleninu zaléváme zásadně pod listy nebo rovnou ke kořenům. Zalévání pod listy má totiž své praktické důvody. Rajčata i okurky trpí na plísně, kterým se právě ve vlhku nejlépe daří. Voda by také při špatném způsobu zalévání mohla spláchnout postřik proti plísni.

Bohatá zálivka

Zálivka by však neměla být tak bohatá, aby po ní vzniklo v půdě bláto. A ani voda by se neměla rozlít moc daleko. Pokud zase kolem zeleniny vytvoříte velké louže, zabrání promáčená půda pronikání vzduchu ke kořínkům. Navíc je této vody škoda a ještě podporuje růst plevelů. Pokud chcete rajčatům pomoct, rozrušte půdu kolem nich, aby se voda lépe vsákla do země. 

Nejlépe ráno a večer

Rajčata zalévejte nejlépe ráno a večer. Rozhodně se vyvarujte zalévání v poledne, kdy se voda rychle odpaří, navíc pro zeleninu je to teplotní šok. Ideální vodou pro zálivku je pak odstátá voda, která je napuštěná alespoň den předem. Snažte se také pro zalévání nepoužívat vodu z vodovodu, ale nejlépe dešťovou. O tom, jak ji zachytávat, jsme psali zde. Rychlému odpařování vody zase zabráníte pomocí obložení místa kolem rajčat mulčovací kůrou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?