Zahrada potřebuje před zimou ještě spoustu práce

 Zahrada 
24. září 2019 16:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před zimou musíte věnovat péči zahradnímu jezírku Depositphotos
Podzim už se přihlásil o slovo. Ze stromů už dávno zmizela část úrody, stejná situace za chvíli potká i záhony. Ještě než ale přijde zima, je potřeba na zahradě udělat spoustu práce od porytí záhonů přes posečení trávy až po prořezání stromů od suchých větví.

Jakmile v říjnu sklidíte poslední ovoce a zeleninu, neznamená to, že bude zahrada ležet ladem. Naopak se budete muset pořádně opřít do práce a připravit ji na to, aby přečkala zimu a byla na jaro znovu připravená.

Porýt záhony

Základem je porýt a pohnojit prázdné záhony. Poryjte je nahrubo a současně připravte hnůj. Hroudy nechejte velké, mráz je rozdrobí a také se snadněji zničí semena plevele a škůdci. Hnůj z chléva nedávejte na místo, kde plánujete mít kořenovou zeleninu jako ředvičky, řepu nebo mrkev, ale ani cibuloviny a hlíznaté rostliny včetně květin jako tulipány nebo lilie. Tyto rostliny hnůj nemají rády.

Důležité je před zimou ještě naposledy posekat trávník na výšku nejméně pěti centimetrů. Trávník tak bude lépe snášet mráz. Kromě toho můžete dosít poškozená místa. Vyplatí se také pohnojit celou plochu. Nepoužívejte ale letní hnojivo, aby trávník příliš nerostl, stačí použít podzimní směsi.

Dávejte pozor na to, aby na trávníku nezůstávalo listí. Pravidelně ho uklízejte. Pokud by listí zůstalo na zemi, pod sněhem by se vytvořila neprodyšná kůra, která by byla ideální pro sněžnou plíseň. Listí proto vyhrabujte hráběmi. Když máte větší zahradu a hodně listnatých stromů, pořídit si můžete i zahradní vysavač listí. Umí zmenšit objem listí, navíc ho využijete například i na piliny.

Čekejte, že zima může být na sníh chudobná, ale také může napadnout spousta sněhu. Musíte proto připravit okrasné keře na tíhu sněhu. V opačném případě se může stát, že se polámou větve. Například u tůjí a podobných dřevin k sobě přivažte větve provázkem. U rozvětvených ovocných stromů podepřete vodorovně rostoucí větve.

Suché větve

Všechny stromy zkontrolujte a odřežte suché větve nebo větve zasažené škůdci. Omlazovací prořez potom nechejte na březen, kdy už nebude taková zima. Nezapomeňte dávat přebytečné věci jako například spadené ovoce nebo plevel do kompostéru, aby se vám vytvořil humus. Právě na podzim totiž vzniká nejvíce zahradního odpadu, ať už jsou to zbytky ovoce, zeleniny, posečená tráva nebo listí. Přidávat tam můžete třeba i ořechové a vaječné skořápky, nedávejte tam ale zbytky masa nebo výkaly domácího mazlíčka.

Pokud máte například skalku, musíte ji chránit. Nesmí zapadat listím, kvůli houbám by hrozila hniloba. Skalkám neuškodí sněhová přikrývka, stále zelené druhy ale potřebují i v zimě světlo. Odborníci proto radí zakrýt je skleněnu tabulí. Pozornosti nesmí ujít ani zahradní jezírko. Musíte ořezat všechny nadzemní části okrasných vodních rostlin, které by mohly pod sněhem hnít. Pokud je jezírko malé, je lepší ho vypustit. U hlubšího s rybami nainstalujte v předstihu provzdušňovač. Až přijdou mrazy, hlídejte, aby hladina celá nezamrzla, protože i ryby potřebují dýchat. O péči o zahradní jezírko jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod