Je čas primulek. Poradíme vám, jak na to, aby vám dlouho vydržela

 Zahrada 
15. února 2020 07:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Primulky dokáží svými jasnými barvami prozářit každý interiér Depositphotos
Někdo jim říká primule, jiný prvosenka či petrklíč. Každopádně tyto první poslové jara už jsou pomalu vidět na pultech obchodů. Pokud i vy si chcete přinést kousek jara domů, poradíme vám, jak vybrat opravdu zdravou rostlinu.

Primule máme rádi hlavně kvůli jejich pestrobarevným květům a jejich nenáročnosti na pěstování. V sortimentu se jich nachází asi 500 druhů a v podobě, v jaké si je dnes kupujeme, je známe z minulého století. Pokud je správně pěstujete, získáte tím krásnou víceletou rostlinu. Primulky pěstujeme v bytě jako hrnkové květiny, rovněž vkusně zaplní prázdný parapet nebo lodžii. 

Hledejte poupata

Když si budete vybírat primulku, první, co by vás mělo zajímat, je to, zda je zdravá, pevná a silná. Všímejte si toho, jak jsou pevné i to, kolik se pod nimi ukrývá poupat. Čím jich bude více, tím déle vám bude květina nakvétat. Plně rozkvetlé petrklíče jsou v obchodě sice atraktivní, pokud však nemají poupata, mohou i do týdne odkvést a již nenakvetou.

Pozor na plíseň

Dobře si také prohlédněte listy, zda na nich nebo v okolí substrátu nejsou vidět skvrny. To by mohlo značit plíseň nebo houbové choroby. Listy by měly pokrývat celý květináč, aby nebyla vidět zemina. Ta by měla být mírně vlhká. Pokud je suchá či přemokřená, mohou být uhnilé kořeny. Pro jistotu také zkontrolujte spodek květináče. V otvorech by měly být vidět zdravé, bílé a nitkovité kořeny. Jsou-li hnědé, květinu neberte. 

Jak na petrklíč v bytě  

Jakmile si rostlinku přinesete domů, dejte ji na chladnější místo, ideálně tam, kde je teplota kolem 16 °C. Nemáte-li tuto možnost, dejte aspoň na chladné místo během noci. V bytě vám takto květina vydrží zhruba jeden až dva měsíce svěží. Počítejte s tím, že každý květ kvete zhruba 5 dní, ale průběžně dorůstají stále nové květy.

Pozor na přemokření

Petrklíče zalévejte pravidelně, nejlépe do misky. Dbejte přitom, aby mu nevyschla voda. Na druhou stranu nemá rád přemokření. V době, kdy kvete, nebojte se květinu lehce přihnojit hnojivem na balkonové nebo pokojové květiny. Odkvetlé květy a zažloutlé listy pravidelně odštipujte, aby měla rostlina dostatek síly pro další poupata. 

Odkvetlé nevyhazujte 

Jakmile petrklíče odkvetou a už nenasazují další poupata, je na čase je dát do chladu. Zároveň také omezte i zálivku. Jakmile to počasí dovolí, nejlépe po zmrzlých, můžete květinu přesadit ven do zahrady, kde příští jaro vykvetou. Nezapomeňte je předtím pořádně zalít, aby vám petrklíč dobře zakořenil. A stejně tak udržujte stále vlhkou i zeminu, neuškodí, pokud se občas přihnojí. Nelekejte se, pokud vám květina seschne. Vyčkejte, protože je běžné, že koncem léta nebo začátkem podzimu vyhodí nové květy. 
Přes zimu chraňte petrklíče chvojím nebo mulčem. Kromě primulí už se na trhu objevují také první řezané tulipány. Jak se o ně starat, aby vám ve váze dlouho dělaly radost, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod