Jak docílit toho, aby nám tulipány ve váze vydržely co nejdéle krásné

 Dům 
25. března 2018 08:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přineste si domů kousek jara v podobě tulipánů Shutterstock
Je březen, a to znamená, že se začínají v květinářstvích objevovat tulipány, i když na naše vlastní ze zahrádek si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. I tak se můžeme předem připravit na tulipánovou sezonu a dozvědět se, jak zajistit, aby nám ve váze vydržely déle a zároveň vypadaly pořád dobře.

Voda je základ

Dostatek čisté vody je nezbytný pro jakékoliv řezané květiny. Když tulipány poprvé umísťujete do vázy, znovu všem zastřihněte konce stonků, aby do nich voda měla co nejsnazší přístup. Ujistěte se, že váza je vždy naplněná vodou tak, aby zakryla spodní část stonků. Ještě lépe se vašim květinám bude dařit, pokud se vám povede měnit vodu každý den.

Vyvarujte se světla a tepla

Tulipány jsou citlivé na světlo. Budou na něj reagovat tak, že se ještě více rozevřou, což znamená, že rychleji uvadnou. Aby vám doma vydržely co nejdéle, kupte je ve fázi, kdy jsou květy ještě úplně zavřené. Potom je chraňte před teplem a slunečním svitem, jak je to jen možné.

Udržujte je studené

Jako většina řezaných květin i tulipány si libují v chladu. Můžete se z nich těšit déle, pokud je na noc uložíte do ledničky a ráno zase vytáhnete a dáte zpátky do vázy. Lze k nim také do vody přihodit kostku ledu, abyste je udrželi zchlazené.

Pozor na jiné květiny

Kdybyste měli chuť zkombinovat tulipány s dalšími populárními jarními květinami, jako jsou například narcisy, buďte opatrní. Produkují totiž mízu, která zkracuje život ostatním květinám. Proto je dobré dodržovat následující opatření. Když narcisy donesete domů, odstřihněte jejich konce a dejte je přes noc zvlášť do vázy, aby z nich tato míza odtekla před tím, než je přidáte k ostatním květinám.

Zvolte vhodnou vázu

Možná jste ještě neslyšeli o jednom překvapivém faktu. Tulipány pokračují v růstu i poté, co jsou ustřižené a umístěné do vody. Mohou narůst i o tři centimetry. Takže kytice, kterou jste vytvořili, nemusí na druhý den vypadat stejně dobře. Proto dávejte pozor, abyste vybrali dostatečně vysokou vázu. Pokud nemáte tulipány v oblibě, zde jsou další tipy, jak si vytvořit jarní vázu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008