Jak nejlépe ochránit zahradu před hraboši

 Zahrada 
18. listopadu 2020 10:00 / Veronika Prášilová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Dejte hrabošům stopku Pixabay / sab_k
Jsou milého vzezření, ale lidi při pohledu na ně mrazí. O kom je řeč? O kunách. Jakmile se totiž dostanou do blízkostí domů či aut, umějí nadělat pořádnou paseku.

Ovšem málokdo ví, že v zahradě je dobré si je hýčkat.

Která kuna chodí k vám?

Kuny žijí převážně v noci. Jsou na pohled roztomilé a velmi mrštné. Ačkoli u nás žijí dva druhy kun, do okolí domů a zahrad zavítají v drtivé většině případů kuny skalní. Pro ně je typické tmavší zabarvení a typická bílá náprsenka.

Dejte hrabošům stopku

Pokud zůstane kuna pouze v zahradě, určitě ji nevyhánějte. Pomůže vám totiž s likvidací hrabošů a hryzců, jejichž návštěva není v zahradě určitě vítána. Pokud však máte v blízkosti také kurník se slepičkami, rozhodně jej dobře zabezpečte. Kuny mají totiž na tyto opeřence velký zálusk.

Hodně aromatické značkování

Dobré zabezpečení však budou potřebovat také různé kůlny, sklepy a dokonce i půdy. Právě tam se kuny stahují ze všeho nejraději a dokáží tam nadělat pořádnou paseku.

Začíná to tím, že jsou zvyklé si své teritorium značkovat, a to například pomocí výkalů. Všechny kunou označené body začínají rychle čpět a vás obtěžovat nekončící zápach. Je to stejný problém jako například u koček. Čtěte také: Krtek není na zahradě vítaným hostem. Poradíme, jak jej vyhnat.

Kabely doma i v autě jsou v ohrožení

Další výraznou komplikací, která je navíc při likvidaci nákladná, je záliba těchto šelmiček v překusování kabelů a dalšího podobného zařízení v domě. Stejně velký problém dokáží napáchat také v motoru auta, kde často rády nocují.

Preventivní opatření

Aby se vám přítomnost kun nevymkla kontrole, zkuste u vás doma provést několik opatření, díky kterým se vašemu obydlí vyhnou:

  • Utěsněte vstupní otvory.
  • V malých prostorách rozneste pár chuchvalců lidských vlasů nebo psí srsti.
  • Pořiďte si odpuzovače hlodavců.
  • Pokud máte vy, anebo někdo v okolí psa, nechte ho čas od času okolí domu označkovat. Nic neodradí kuny tolik, jako zápach psí moči.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod