Zimní krmení ptactva: Kvůli rohlíkům často trpí podvýživou

 Zahrada 
10. prosince 2021 14:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pod sněhem se ptákům jen stěží hledá potrava Pixabay
Venku pomalu přituhuje, místy se už drží i sníh, a to vše znesnadňuje zvířatům přístup k potravě. Problém se týká i ptáků. Aby přežili chladné zimní měsíce, potřebují přikrmovat. Ale nejen tak ledasčím.

Ptáci, kteří zde zůstávají na zimu, to nemají vůbec jednoduché. Hledání potravy jim komplikuje nejenom zmrzlá půda, ale i krátké dny, sníh či to, že hmyz se před chladem schoval do různých úkrytů. Bez vytvoření dostatečných tukových zásob však ptáci zimu nedokáží přežít. Proto je potřeba, abychom jim pomohli. Neznamená to však, že byste ptákům měli dávat jakékoliv zbytky potravin z domova. Čím je tedy přikrmovat?

Na cukroví a pečivo zapomeňte

Možná, že patříte k těm lidem, kteří mají ve zvyku přikrmovat vodní ptactvo suchými rohlíky. Tím jim ale nepomáháte, nýbrž ubližujete. Pečivo je totiž sice zasytí, ale nemá velkou výživovou hodnotu – obsahuje především sacharidy. Ptáci tak sice mají plné žaludky, ale zároveň trpí podvýživou. Chybí jim vitaminy, minerály i stopové prvky z jiné potravy. To je nebezpečné zejména pro mláďata, která ke správnému vývoji potřebují všechny důležité živiny. Místo rohlíků jim tak doneste kousky zeleniny, které vám zbyly z přípravy oběda, slupky z mrkve, nasekanou zeleninu, klidně i tu mraženou z pytlíku, hrách, cizrnu, kukuřici nebo jakoukoliv obilovinu.

Co do krmítek

Velmi dobře také vybírejte potravu, kterou dáte do krmítek. Absolutně nevhodné je cokoliv slaného, uzeného či kořeněného. Ideální je směs různých semínek a ořechů nebo lojové koule, které můžete buď koupit, nebo si je vyrobit doma sami. Myslete také na to, že není dobré divoké ptáky překrmovat. Zkuste se tedy vyhnout velmi frekventovaným místům, kde už dostávají více, než je nutné, a raději zajděte na méně navštěvovaná místa.

Pozor na predátory

Mít krmítko je fajn, zvláště pro děti je to skvělá podívaná. Na druhou stranu jej nelze umístit kamkoliv, kde vás napadne. Mělo by být minimálně 1,5 metru nad zemí a dva metry od stromů, keřů i zídek, kde by na ptáky mohli čekat různí predátoři. V blízkosti by neměly být také žádné skleněné plochy, o něž by se mohli ptáci poranit. Nejvhodnějším materiálem pro krmítka je dřevo, které neklouže a ani nenamrzá. Součástí krmítka by měla být také velká stříška, která ochrání krmivo před větrem, sněhem, deštěm a tedy i plesnivěním.

Zdroj: prazskypatriot.cz, audubon.org.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?