Je nejvyšší čas vysadit si novou úrodu paprik

 Zahrada 
16. ledna 2022 09:56 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
V současné době je známo 42 druhů paprik Pixabay
I když je zahrada stále ještě v režimu zimního spánku, neznamená to, že byste se na novou sezonu neměli připravit. Pokud se chcete během léta dočkat chutných paprik, máte nejvyšší čas začít s jejich výsadbou.

Papriky se mohou pochlubit opravdu vysokým obsahem vitaminu C i dalšími, jako jsou D, E a také celé řady zástupců skupiny B. Kromě toho obsahují důležitý karoten, draslík a měď. Co se týká obsahu vitaminu C, tak papriky mohou směle strčit do kapsy i takové citrusy. Dají se připravit na desítky různých způsobů, proto jsou tak oblíbenou pěstovanou zeleninou. Pokud je máte rádi i vy a chcete si je letos na zahrádce vypěstovat, ideální je ze semínek. Rostliny budou mnohem silnější a odolnější. Poradíme vám, jak na to.

Ven nebo dovnitř

V první řadě je nutné si vybrat odrůdu, která se hodí na vaši zahradu. Záleží totiž na tom, zda na ní máte skleník či ne. Ne každý druh papriky je totiž vhodný pro venkovní pěstování. Právě odrůdy se silnou dužinou jsou určené spíše pro vnitřní pěstování, naopak slabostěnné papriky zvládnou venkovní prostředí a občasné výkyvy teplot. Stejně tak i záleží na vaší chuti, zda dáváte přednost paprikám sladkým, pálivým nebo ostrým. 

Oblíbené odrůdy

Pokud jste ještě začátečník a nemáte své oblíbené odrůdy paprik, pak určitě neuděláte chybu, pokud zkusíte například sladkou odrůdu Goldfus F1, což je silnostěnná paprika vhodná pro intenzivní polní pěstování, ale i pro pěstování ve fóliovnících a sklenících. Skvělou odrůdou, která se dá pěstovat i na poli, je Sharon F1. Na poli vypěstujeme i odrůdu s názvem Cynthia F1. Tato paprika je silnostěnná, raná. Pro skleníky je vhodná nová odrůda Ingrid, která zaujme především barvou, protože ze zelené přechází do tmavo-hnědé. Je tedy vhodná jako barevný doplněk zeleninových salátů i ostatních jídel. Na chuť výborná je paprika Afrodita , která je v botanické zralosti žlutá. Všechny výše vyjmenované papriky jsou konzumovatelné v zelené barvě. Jde o technologickou zralost. Pálivé papriky, zejména chilli papriky, nejsou vhodné pro pěstování venku. Je tedy potřeba je mít ve skleníku, nebo doma. Díky tomu tak získáte krásnou dekorativní rostlinu. Například odrůda Habanero lemon má plody ve tvaru lucerničky, silně pálivá paprička Korál má třešňovitý vzhled a hodí se především k nakládání a sušení. K nejpálivější odrůdě patří Carolina reaper.  Plody jsou typicky svraštělé se špičkou na konci.

[:id_3936]

Jak na výsev

Abyste měli s pěstováním úspěch, kupte semínka ve specializovaných obchodech nebo u šlechtitele. Jenom tak budete mít jistotu, že jste koupili opravdu kvalitní výsadbu. Pokud máte doma semínka z předešlé doby, udělejte si test klíčivosti, který najdete zde.

Dále potřebujete:

  • hrubý perlit s průměrem částic okolo 3 mm
  • květináček
  • podmisku
  • filtrační, savý nebo novinový papír vystřižený podle průměru květináče
  • vodu

Postup

Důkladně navlhčený hrubý perlit naplňte do květináčků nejlépe o průměru okolo 8 cm. Semena rozmístěte na povrch a lehce je opět zasypejte suchým perlitem tak, abyste je alespoň částečně viděli. Květináč přikryjte vystřiženým papírem a postavte jej do podmisky. Denně kropte nejenom papír, ale vodu dávejte i do spodní misky. Květináč můžete ještě překrýt mikrotenem, aby papír pomaleji vysychal a udržela se stálá teplota. Květináče nechejte na teplejším místě, ideálně u topení. Za 5-7 dnů byste měli vidět první klíčky. Jakmile se objeví děložní lístky, papír sejmeme, ale stále mírně kropíme a udržujeme spodní závlahu. Kromě vysoké teploty a vlhkosti potřebují klíčící semínka také dostatek světla.

Zdroj: prima-receptar.cz, growveg.co.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?