Čistička vzduchu je v zimě dobrým pomocníkem nejen pro alergiky

 Dům 
19. ledna 2019 08:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čističku vzduchu ocení především alergici Depositphotos
V zimním období jedou topení, kotle a krby na plné obrátky. V místnosti ale často bývá teplo až příliš a také suchý vzduch a prach. Pomoct vyčistit a zvlhčit ho může čistička vzduchu, kterou ocení především alergici a lidé s dýchacími obtížemi.

Čistička loví prachové částice rozptýlené ve vzduchu, které jsou tak malé, že je může unášet vzduch. Jejich zvýšená koncentrace může způsobovat lidem zdravotní problémy. Menší částice se mohou po vdechnutí usazovat v průduškách a poté se dostat do plicních sklípků nebo až do krve, kde nedělají dobrotu.

Vhodné místo

K vyčištění prostředí může pomoct čistička vzduchu. Kolik prachu zachytí, záleží na jejím výkonu. Udává ho kvalita filtru. U přístroje je zásadní výběr vhodného místa. Pamatujte však na to, že je účinný pouze v jedné uzavřené místnosti. Nikdy nevyčistí vzduch v celém bytě, nebo dokonce ve velkém rodinném domě!

Ideální je umístit čističku do ložnice dospělých, nebo do dětského pokoje, ve kterém člověk spí. Při spánku je důležité dýchat čistý vzduch, nikoliv prach. Vhodná může být i v obývacím pokoji, kde trávíte více času. Zbytečná je v chodbě, kde se často otevírají dveře.

Ideálně ve výšce pasu

Přístroj by neměl být blízko nad zemí, ale zase ani pod stropem. Příliš účinný nebude ani u okna nebo u dveří. Ideálním místem je uprostřed pokoje ve výšce pasu. Některé modely čističek vzduchu jsou vyrobené tak, aby součást na zachytávání prachu byla ve výšce pasu. Pokud tomu tak není, použijte skříňku, stoličku nebo cokoliv jiného.

Někteří výrobci uvádějí údaj, kolik metrů čtverečních čistička vyčistí. Jiní zase uvádějí objem vzduchu v metrech krychlových, který přístroj ošetří za hodinu. V takovém případě vynásobte výšku, šířku a hloubku místnosti a výsledné číslo vynásobte trojkou.

Alergie a astma

Pokud bydlíte s alergikem nebo astmatikem, násobte raději čtyřkou. Podle výsledku zjistíte, jaký minimální výkon v metrech čtverečních potřebujete. Optimální čistička odstraní z prostředí tři čtvrtiny prachu. Výkon by měl 1,5krát převýšit objem místnosti, přičemž by hlučnost neměla překročit 40 decibelů.

Pokud máte člena rodiny s dýchacími obtížemi, astmatika, alergika a podobně, pořiďte si čističku po poradě s lékařem. Díky tomu zvolíte i správný filtr. Čističky totiž obsahují soustavu filtrů, které odstraňují rozdílné nečistoty jako prach, pyl, zvířecí srst a podobně. Jaký filtr čistička má, najdete v jejím popisu. Zajímejte se také o to, jakou údržbu filtry potřebují.

Dobrý bonus

Čističky mohou mít i zvlhčovač, takže ještě navíc vlhčí vzduch. Na druhé straně se kvůli tomu může rychleji opotřebovat filtr. Přístroj může obsahovat i UV záření, které pomáhá likvidovat bakterie, viry a plísně. Existují i čističky s katalitickým spalováním. Neobsahují žádné filtry a nejsou hlučné. Musíte si za ně ale připlatit. Čistička je zbytečná v bytech, kde funguje klimatizace. O mýtech o klimatizaci jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod