Mýty o klimatizaci

 Ostatní 
13. června 2017 10:05 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Proud chladného vzduchu nesmí směřovat přímo na osoby. Shutterstock
Přestože klimatizace nejsou nic nového pod sluncem, a přestože vývoj této technologie značně pokročil, se lidé stále obávají vlivu klimatizací na své zdraví.

Začíná čas parných dní, kdy si každý s chutí zaleze do stínu. Vedro může být až ubíjející, a tak se nabízí možnost využít služeb klimatizace, která zajistí příjemné útočiště v chládku. I v českých domácnostech začíná být tento spotřebič samozřejmostí, a to i přes stále panující mýtus, že používání klimatizace je nezdravé.

Vliv klimatizace na zdraví

Jedna z nejrozšířenějších pověr o klimatizačních zařízeních je, že podporuje přenos infekčních onemocnění, například chřipky, protože kvůli ní vzduchem kolují viry. Toto tvrzení je však mýtus, nejmodernější klimatizace mají totiž speciální filtry, které viry do oběhu nepustí. Rychlému šíření nemocí v například stále populárnějších open space kancelářích tak nenapomáhá klimatizace, ale přímý kontakt lidí, kteří zde pracují. Klimatizace naopak často napomáhá vzduch čistit.

Nemoc však může klimatizace způsobit člověku, který sedí celý den v její těsné blízkosti a nechává na sebe foukat studený vzduch. V tomto případě může být chladicí přístroj opravdu vinen, stačí si však dávat pozor, ideálně se přemístit na chráněnější místo, nebo se alespoň teple obléct. 

Mám klimatizaci, nemusím větrat.

To je zásadní omyl. Klimatizace, jak jsme si ji výše definovali, pouze chladí respektive topí. Vzduch z ní sice fouká, ale to je vzduch cirkulační. Nasaje ho v místnosti, ochladí (ohřeje) a vyfoukne zpět do místnosti. Jako vedlejší efekt se vzduch zpravidla i odvhlčí (pouze při chlazení), avšak neřízeně. Chladný suchý vzduch se může zdát svěží, ale koncentrace CO2, případně dalších škodlivin potichu dále narůstá.

Jen ochladí vzduch

Tento spotřebič je sice spojený v našich myslích především s parnými dny, kdy dokáže snížit teplotu vzduchu v místnosti, ale zároveň jej můžete využít k vytápění. Dnešní klimatizace dokážou ještě více: ohlídají také vlhkost prostředí v místnosti, plní úkol čističky vzduchu, přičemž v účinných filtrech zachytí prachové částice, alergeny, spory plísní, bakterie a viry, ale třeba také cigaretový kouř. Některé typy mohou fungovat i jako ionizátor.

Žere elektřinu

Jako jiné domácí spotřebiče i klimatizace pracují tak, aby při co nejkomfortnějších službách spotřebovaly co nejméně energie. Moderní typy jsou vybaveny inteligentními čidly, která například rozpoznají, že v místnosti nejsou již určitý čas lidé a není tak třeba prostředí v ní dále upravovat, nebo se vypnou, pokud kvalita vzduchu dosáhne požadovaných hodnot atd.

Alergici a astmatici pozor, klimatizace se nemusíte bát

Pravda není ani to, že by se klimatizovaným prostorům měli vyhýbat lidé trpící nějakou formou alergie či astmatu. Naopak, používání klimatizačního zařízení doma či v práci může být pro alergiky často spíše výhodou. Vzduch, který klimatizace zpracovává, totiž kromě ochlazování také filtruje a čistí ho od virů, bakterií i od alergenů. Astmatici a alergici tak z klimatizací nemusí mít vůbec strach.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod