Jak se zachovat, když vás začne ohrožovat cizí pes?

 Mazlíčci 
06. května 2019 10:17 / Eva Vogelová
  58
📷
7 fotografií v galerii
Střet s rozzuřeným psem není žádná legrace  Depositphotos
Psů člověk za život potká opravdu hodně, ale ne vždy takové setkání může skončit šťastně. Na cizí psy byste neměli nikdy sahat, i když vypadají roztomile, nikdy totiž nevíte, jak na vás zareagují. V horším případě na vás můžou zaútočit, aniž byste je něčím vyprovokovali. Co byste měli udělat, když vás nějaký pes bude ohrožovat?

Psi, kteří napadnou člověka bezdůvodně, jsou většinou vystresovaní a bojí se. Majitel se jim dostatečně nevěnuje, jeho psi tráví spoustu času o samotě uvázaní u boudy. Nejsou zvyklí na kontakt s ostatními lidmi ani psy. Mají z okolí strach a přirozeně se chtějí bránit. Z tohoto důvodu mohou začít útočit i na člověka, kterého pouze potkají.  

Stůjte

Když si všimnete, že se k vám pomalu blíží pes, který nevypadá moc přívětivě, zastavte se. Nedělejte prudké pohyby. Pokud je to možné, neprovádějte raději vůbec žádné. Rozzuřený pes, který vidí, že jeho oběť utíká, se za ní okamžitě vydá. Věřte tomu, že byste mu nestihli utéct, doběhne vás. Pohybem byste vše jen zhoršili.

Zachovejte klid a nenavazujte oční kontakt

Když vidíte, že na vás pes cení zuby, uklidněte se. Pochopitelně to není jednoduché, když vám jde o vaše zdraví, ale pomáhá to. Pokud cítí rozzuřený pes strach, je to pro něj impuls, aby na vás zaútočil. Soustřeďte se na svůj dech, který se snažte zpomalit, a to by vás mohlo trochu zklidnit. Když pes stále stojí na místě, vyhýbejte se mu pohledem, jinak byste mu tím dali impuls k útoku.

Zařvěte

Pokud předchozí rady nepomáhají, zdá se, že cizí pes začíná být agresivnější a chystá se k útoku, ukažte mu svoji autoritu. V tomto případě se mu koukněte do očí, rozhodným krokem vykročte směrem k němu a zařvěte na něj, ať jde od vás pryč. Pokud v dané situaci vyhodnotíte, že by to mohlo pomoci, kopněte ho. Může se vás leknout a utéct pryč.  

Smotejte se do klubíčka

Možná předchozí rady nepomohou a stane se to nejhorší. Cizí pes na vás skočí a srazí k zemi. V tomto případě se okamžitě smotejte do klubíčka. Vyhrbte se, hlavu dejte ke kolenům, rukami si zakryjte temeno hlavy a nehýbejte se. Všechny důležité orgány si v této pozici schováte. Ochráníte si i obličej s ušima. Zůstaňte v této poloze tak dlouho, dokud psa neuklidní jeho majitel či sám pes neodejde. Nevstávejte dříve, pokud od vás nebude dostatečně vzdálený.  

Zajděte si k lékaři

Když vás pes pokouše a zraní tím způsobem, že vám poteče krev, navštivte lékaře. Pokud je to možné, zjistěte, komu pes patří. Majitel by ho měl hned vzít k veterináři, aby zjistil jeho aktuální zdravotní stav. Mohl by vás totiž nakazit vzteklinou. O tom, jak poznáte, že váš pes umírá, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47