Nepodceňte psincový kašel, jedná se o velmi nakažlivé onemocnění

 Mazlíčci 
09. listopadu 2020 09:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzim onemocní řada psů psincovým kašlem Pixabay
Psincový kašel, kotcový kašel či psincák je onemocnění, které trápí pejsky zejména na jaře a nyní na podzim. Rozhodně toto onemocnění u vašeho mazlíčka nepodceňujte, protože je velice nakažlivé a může způsobit i závažné problémy.

Pokud váš pejsek začal v poslední době kašlat a nebyl očkován proti psincovému kašli, měli byste zpozornět. Je totiž dost možné, že se právě s touto chorobou potýká a je třeba nepodcenit situaci.

Jak se projevuje

Jak už název nemoci napovídá, projevuje se nejvíce kašláním. Kašel je suchý a zní, jako by pejskovi něco zaskočilo a dávil se. Dalšími příznaky jsou vodnatý výtok z nosu, napínání na zvracení, nechutenství či horečka.

V případě lehkého průběhu zůstávají pejsci většinou normálně aktivní a zachovají si i svůj obvyklý apetit. Pokud je však průběh těžký, tak může nemoc přerůst až v zápal plic, nastává horečka, letargie a v nejzazším případě může končit až smrtí.

Jak se může pejsek nakazit

Psincový kašel je velice nakažlivá nemoc, která se přenáší kapénkami a přímým kontaktem. Nejčastěji tak může k přenosu dojít například při olizování stejné misky či hračky. Logicky pak nejvíce riziková místa jsou parky a prostranství na sídlištích, zkrátka místa, kde se pravidelně potkává více psů najednou. Pokud se již váš pejsek nakazil, je potřeba omezit jeho kontakt s ostatními psy, aby nemoc nešířil dál.

Nejvíce ohrožené skupiny

Nejzávažnější problémy způsobuje psincový kašel u štěňat, která ještě nemají zcela vyspělý imunitní systém, a u starých psů, kteří mají imunitu oslabenou. Rizikovou skupinou jsou také gravidní feny, jejichž imunitní systém není schopen adekvátně reagovat a psi, kteří již trpí nějakou jinou nemocí dýchacích cest.

Co dělat v případě onemocnění

Pokud se váš pejsek již nakazil, nemusíte jít nutně hned k veterináři. Podobně jako při chřipce u lidí pomůže pejskovi nejvíce klid, teplo a posilování imunity. Můžete tak například pejskovi dávat nějaké vitaminy, zejména vitamin C, a vycházky omezit jen na vykonání potřeby. Pejsek by se pak měl do deseti dnů dát opět dohromady.

Pokud však kašel přetrvává déle, případně jsou záchvaty kašle příliš silné a dlouhé, nebo váš pejsek spadá do některé z rizikových skupin, nepodceňte situaci a veterináře navštivte co nejdříve. V opravdu vážných případech je pak nevyhnutelná hospitalizace.

Člověk se nakazit nemůže

Přenos psincového kašle na člověka je velice vzácný a dojít k němu může jen v případě, že by člověk trpěl nějakou závažnou nemocí a měl opravdu extrémně oslabenou imunitu.

V některých případech však může nákaza přejít na kočky, kterým zhoršuje průběh kočičí rýmy, a také na králíky a morčata, pro které může být smrtelná. O dalších častých nemocech, které postihují pejsky, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47