Plemena psů, která umírají příliš brzy

 Mazlíčci 
22. března 2021 08:40 / Eva Vogelová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Bernský salašnický se může dožít pouhých šesti až osmi let  Depositphotos
Pejsci jsou výbornými společníky. Dokážou člověku zlepšit náladu pouze svojí přítomností. Každý pejskař jistě potvrdí, že žít s chlupáčem je mnohem lepší než bez něj. O to víc bolí, když skoná příliš brzy. Některá plemena se dožívají velmi nízkého věku. Jaké psí rasy umírají příliš brzy?

Psi se obecně příliš vysokého věku nedožívají. Velká plemena umírají zhruba ve dvanácti letech, což je pouhý zlomek lidského života. Některé psí rasy však umírají ještě před desátým rokem života.

Bordeauxská doga

Bordeauxská doga prožije nejkratší život ze všech psích plemen. Jde o oddané, odvážné, a loajální pejsky. V průměru se bohužel dožívají pěti až osmi let. Během života mohou trpět hned několika zdravotními potíži, jsou náchylní zejména na nadýmání, oční onemocnění, dysplazii kyčelních kloubů nebo problémy se srdeční chlopní.

Bernský salašnický pes

Bernský salašnický pes původně pochází ze švýcarských Alp. Proto má velmi hustou srst. Svojí povahou se nejspíš zalíbí všem. Tito chlupáči jsou inteligentní, láskyplní a věrní. Páníčci by s nimi nejraději strávili zbytek svého života, což ale není možné. Bernští salašničtí pejsci se dožívají zhruba šesti až osmi let. Zdravotních problémů je může zastihnout během života požehnaně. Hrozí jim aseptická meningitida, rakovina kostí nebo nadměrná plynatost.

Německá doga

Německá doga dorůstá zhruba do výšky osmdesáti centimetrů. Řadí se mezi největší plemena na světě, což si však vybírá svoji daň v podobě krátkého života. Málokterá německá doga se dožije deseti let, běžně umírají spíše okolo šestého až devátého roku. Pejsci vypadají vlivem své velikosti poněkud děsivě, ale ve skutečnosti jde o přátelské plemeno. Objevuje se u nich dysplazie kyčlí i rakovina kostí.

Irský vlkodav

Irský vlkodav se řadí mezi největší plemena na světě, může na výšku měřit až jeden metr. Dříve byl využíván jako lovecký pes. I přes svoji velikou stavbu těla jde však o trpělivé, loajální a velkorysé plemeno. Dokáže dobře vycházet s ostatními domácími zvířaty. Umírá zhruba v šesti až devíti letech. Když se dožije desátého roku života, lze to považovat za úspěch. Může trpět dysplazií kyčlí nebo srdečními chorobami.

Novofundlandský pes

Novofundlandský pes dokáže vzbudit respekt, protože vypadá díky své husté srsti jako medvěd, ale ve skutečnosti je inteligentní, přátelský a mazlivý. Umírá zhruba v devíti letech. Bohužel ho během života může přepadnout hned několik zdravotních obtíží.

U novofundlandských psů se může projevit subaortální stenóza, což je dědičná srdeční choroba. Dále je trápí onemocnění pohybového aparátu a časté nadýmání. Existují i další plemena, která se stěží dožijí deseti let. Patří mezi ně rotvajler, svatobernardský pes, barzoj, leonberger nebo bullmastif. Přečtěte si také, jaká plemena může postihnout epilepsie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008