Na co lidi často zapomínají, když chtějí ušetřit za topení?

 Komerční sdělení 
14. září 2023 15:40 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomalu se snižující teploty nám napovídají, že už se brzy budeme doma ohřívat u radiátorů pexels.com
S přicházejícím podzimem je potřebné myslet i na blížící se začátek sezóny topení. V jakém stavu je váš dům? Zkontrolujte ho včas a předejděte tepelným ztrátám.

Pomalu se snižující teploty nám napovídají, že už se brzy budeme doma ohřívat u radiátorů. Než k tomu přijde, zabezpečte váš dům, abyste během zimy nemuseli řešit unikající teplo. Když to uděláte teď v předstihu, v zimě budete mít doma příjemné teplo a ušetříte na účtech za topení.

Jak zabránit únikům tepla z domova? Předejděte tomu těmito opatřeními.


 

Zateplení domu

Prvním doporučením a nejlepším řešením pro zachování tepla uvnitř domu je zateplení domu. Nejenom že chrání dům před ztrátou tepla, ale celkově chrání jeho konstrukci před prudkými teplotními změnami. I tímto způsobem se prodlužuje životnost stavby, nemluvě o zlepšené kvalitě bydlení, a i o estetické stránce domu.

Ještě lepší izolaci domu poskytnete, když se rozhodnete i pro zateplení stropuKompletním zateplením značně snížíte vaše náklady na topení, a především ve svém domě udržíte teplo.

 

 

Utěsnění nebo výměna oken

I přes malé mezery mezi okny a zdmi proniká do domu studený vzduch. Také naopak, uniká nimi ten teplý z topení. Pokud jde o velmi malé mezery, můžete je utěsnit pomocí těsnící pásky nebo tmelu na to určeného.

Je těsnění oken skutečně zlé? Zvažte jejich výměnu. Nejlepším řešením jsou trojskla. Charakteristická jsou výbornou zvukovou a tepelnou izolací. Tedy nejenom, že neunikne teplý vzduch ven, ale zároveň nebudete slyšet hluk z ulice.

Za jejich nevýhodu se považuje jejich vyšší hmotnost. Odradit vás může i vyšší cena, no je potřebné si uvědomit, že za ni získáváte skutečně kvalitní a odolná okna.

Kdy se rozhodnout pro trojsklo a kdy dvojsklo? Odborníci mají jasnou odpověď – pokud máte zateplený dům, zvolte trojsklo, pro co největší účinek. V případě, že chcete vyměnit jenom okna bez dalších domových úprav, rozhodněte se pro dvojsklo.

Můžete je i skombinovat a do oken směrujících na rušné ulice zvolit trojsklo a zbylá okna vyměnit za dvojsklo. Samozřejmě, konečné rozhodnutí je jenom na vás.

 

 

Zkontrolujte stav střechy

To, v jakém stavu je střecha, byste měli kontrolovat pravidelně, zejména před podzimem. V tom čase je déšť nejintenzivnější. Jakékoliv porušení střechy vám může způsobit nemalé finanční výdaje.

Zabraňte tomu zkontrolováním, jestli není v nějakém bodě rozbitá a nemůže přes ni zatékat.

Je vám doma pořád zima? Zkuste těchto 5 tipů:

  • Větrejte krátce – otevřete více oken a intenzivně vyvětrejte za krátký čas.

  • Nastavte přiměřenou teplotu – jistě, musíte se doma cítit příjemně, ale příliš vysoká teplota topení není vůbec zdravá. Ideální teplota se pohybuje kolem 20 °C až 22 °C.

  • Prostor kolem radiátoru nechte volný – předměty umístěné příliš blízko ke zdroji topení brání pronikání tepla do místnosti.

  • Topení nevypínejte, i když nebudete několik dnů doma – úplným vypnutím topení by následně vytápění místnosti trvalo dlouho. Nastavte proto nízkou udržovací teplotu.


Zateplení, výměna oken či oprava střechy nejsou nízkými náklady, ovšem z dlouhodobého hlediska vám přinesou celkovou finanční úsporu za výdaje spojené s vytápěním. I to je důvod, proč byste měli všechny opravy udělat co nejdříve.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?