Vyrobte si vlastní burčák! Máme pro vás jednoduchý návod

Tento alkoholický nápoj z plodů révy vinné vzniká jako meziprodukt při výrobě vína.
 Ostatní 
05. října 2017 07:58 / Shutterstock
  0   0
Čerstvý burčák je lahodný a velmi oblíbený. Částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Už jste zkoušeli vyrobit si vlastní? Výroba vína je složitá, ale vlastní burčák si můžete připravit i z malé úrody.

Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Chtěli byste si vyzkoušet vyrobit svůj vlastní burčák? Máme pro vás jednoduchý návod.

Burčák krok za krokem

1. Posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají dostatečně sladké.

2. Mechanicky oddělte stopky od bobulí, pomačkejte je nebo pomelte a nechte cca 2-5 hodin odležet. 

3. Vylisujte šťávu.

4. Na 10 litrů vylisovaného moštu přidejte asi 0,6 kg krystalového cukru. Míchejte ho v moštu, až se rozpustí. 

5. Pak oslazený mošt nalijte do demižonu, kanystru nebo jiné nádoby tak, aby zhruba třetina nádoby zůstala prázdná a mošt mohl kvasit, aniž by přetekl.

6. Nechte burčák kvasit při teplotě 15—25 °C. Pokud mošt nechce kvasit, dejte nádobu do teplejší místnosti.

7. Nádobu pouze lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla v důsledku nahromadění oxidu uhličitého, který se při kvašení (přeměně cukru na alkohol) uvolňuje spolu s teplem.

8. Jakmile burčák začne šumět, pravidelně degustujte. V optimální chuti spotřebujte celý obsah nádoby. Burčák bude hotový asi za 10 až 15 dnů podle teploty v místnosti.

Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Co vám říkají symboly na vašem oblečení
Přikrmujeme ptáčky: Krásná i funkční krmítka ozdobí okno i zahradu
Jmelí a jeho kouzelná moc
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

První zcela autonomní vlak se prohání v pouštích Austrálie

Věda & Vesmír

V Saúdské Arábii byly nalezeny záhadné kamenné objekty. Po mnoha letech začne jejich průzkum

Bydlení

Vybíráme hrnce do kuchyně: Je lepší litina, nerez nebo sklo?