Milujete bohatě nakvetlé truhlíky? Tak začněte s výsadbou

 Zahrada 
28. ledna 2018 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Semínka lobelek se dají vysadit do truhlíku už nyní Shutterstock
Únor se blíží mílovými kroky a zahrádkáři by tak už měli být v pozoru. A to i ti, kteří mají jen vyloženě okrasnou zahradu. Pokud přípravy na jaro nepodcení, budou se moci těšit ze záplavy květů.

V únoru se obvykle začínají zahrady pomalu a jistě probouzet k životu. Pod tajícím sněhem už mohou vykukovat sněženky, talovíny i ladoňky. O slovo se začínají hlásit také čemeřice. Pro zahrádkáře je to jasný vzkaz -  je nejvyšší čas začít pomýšlet na jarní práce.

Připravte venkovní záhony

Záleží hodně na počasí, ale pokud to jen trochu jde, dá se na zahradě pracovat už nyní. Klidně lze připravit okrasné záhonky na výsadbu.

Pokud není půda promrzlá a nestihli jste na podzim porýt záhony, je dobré to udělat co nejdříve. Semena plevelů ukrytá v zemině by totiž ještě měla mít šanci promrznout. Do vyčerpané zeminy pak dostaňte hnojivo, vhodný je například dobře vyzrálý kompost. Záleží ale na tom, co na záhonu hodláte pěstovat. O tom, jak správně hnojit, jsme psali zde.

Začněte vysévat letničky

Vysadit semena na záhony je sice ještě předčasné, ale v bytě nebo ve skleníku už tak učinit můžete.

Pokud jste zatížení na bohatě kvetoucí truhlíky za oknem, můžete si už na parapetu začít ze semínek předpěstovávat letničky určené do nádob. A to hlavně pomalu rostoucí druhy, například lobelky, hledíky či petúnie.

Brzy není ani na salát či rajčata

Pro ranou sklizeň si lze předpěstovat také salát, ranou košťálovou zeleninu, rajčata, papriky, letní pór, z bylinek pak bazalku a majoránku.

Vzešlé semenáčky si rozsaďte do sadbovače, kde bude mít každá rostlinka dostatek živin a místa, aby se rozrostla. Pak ji snadno i s balem přesadíte na jaře na záhon. Na předpěstování používejte lehkou zeminu, určenou pro výsev.

Využijte krtince

Žádný zahradník nevidí rád na svém pozemku krtince, ale teď můžete hromádky hlíny skvěle využít. Odeberte z nich zeminu pro vysévání a výsadbu - je totiž skvěle provzdušněná a lehká. Jakmile ji donesete domů, stačí ji zlehka prosít a máte perfektní materiál do květináčů a truhlíků na okně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?