Jak zabezpečit pokojové květiny, aby přežily vaši dovolenou

 Ostatní 
28. června 2018 16:29 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Některé druhy dovolenou vydrží, jiné jsou ale náročnější Shutterstock
Odjet na dovolenou je jistě skvělé, ne však pro vaše květiny. Jak zajistit pokojové rostliny na týden či dva? Myslete na ně dopředu, jinak se s nimi můžete rozloučit. Máme několik dobrých tipů.

Jsou rodiny, kde pokojové rostliny nejsou, případně jejich místo zastávají druhy, které si s delším suchem snadno poradí. Kaktusy nebo tchýnin jazyk jistě nepotřebují pravidelnou zálivku. Co ale udělat s dalšími druhy, které jsou naopak na závlaze závislé? Některá řešení mohou být překvapivě jednoduchá. Vaše květiny budou po návratu z dovolené vypadat stejně, jako byste ani neodjeli.

Dobrý přítel

Pokud máte někoho, komu běžně můžete svěřit klíče od vašeho bytu či domu a máte tuto variantu odzkoušenou, jde jednoznačně o nejjednodušší způsob, jak zajistit rostliny ve vašem příbytku a třeba ještě i některé méně náročné domácí mazlíčky. Podstatná je spolehlivost daného člověka a schopnost postarat se správným způsobem o svěřené druhy. Co ovšem udělat v případě, že dobrý přítel není k dispozici?

Vana

Dobrým místem pro uchování rostlinstva je vana. Nejprve provedete třídění. Druhy, které vydrží bez vody delší čas, necháte na svých stanovištích a před cestou je dobře zalijete. Řada rostlin zvládne týden úplně v pohodě. Aby nebyl výpar vody příliš velký, můžete někde přivřít žaluzie.

Náročnější rostliny dáte do vany, kterou napustíte vodou tak, aby byly květináče částečně ponořené a rostliny si mohly sát vodu spodním otvorem. Koupelnu otevřete, aby tam vnikalo alespoň nějaké světlo. Druhy, které byste nemohli nechat mimo dosah slunečních paprsků, můžete umístit do větších plastových nádob či do plastové vaničky. Obvykle pokojovky tento druh dovolené přečkají v dobré kondici.

Samozavlažovací květináče

Jestliže cestujete často a chcete mít klid, můžete si pořídit samozavlažovací květináče, které si postupně dávkují vodu tak, jak půda prosychá. Ty nejjednodušší pořídíte třeba za 100 Kč. Můžete ale mít různé na pohled krásné kousky, které kombinují závlahu s vermikompostérem. Jejich cena je ale už v řádu tisícikorun. Zvláštní kategorií jsou květináče chytré, které navíc informují o stavu přes internet. Samozavlažovací květináče si také můžete vyrobit sami.

Nouzové ale fungující řešení

Jako nouzové řešení pro zavlažování může posloužit i jakýkoli tác, na který postavíme květináče a velkou PET lahev s vodou. Ta je uzavřená a dole má otvor v takové výšce, do jaké chceme, aby vystoupila hladina vody v tácu či vaničce. Jakmile je otvor na vzduchu, z PET lahve uniká voda. Když je otvor pod vodou, tlak vzduchu na vodní hladinu zabrání dalšímu vytékání vody. Vše tedy funguje jako jednoduchý automatizovaný proces, který nepotřebuje žádnou elektroniku a žádné složité vybavení. Šikovnější si mohou z centrální vaničky přivést vodu hadičkami do jednotlivých podmisek květináčů.

Trik s provázkem a kýblem

Vyrobte si vlastní zavlažovací systém, který bude v době vaší nepřítomnosti “zalévat“ květiny za vás. Stačí, když vytáhnete obyčejný kýbl, který umístíte o něco výš, než je místo, na kterém máte položené květiny. Do kýble nalijte po okraj vodu a vložte do něj konce několika hrubějších provázků nebo vlněných přízí. Konce provázků vložte až na dno. Druhý konec provázku zahrabejte do zeminy v květináči. Voda bude po provázku stékat a na několik dnů bude vašim květinám dodávat vláhu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?