Stromy a keře lze sadit i na podzim. Je ale třeba vědět, jaké druhy

 Zahrada 
30. srpna 2018 10:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzimní výsadba stromů má řadu výhod Shutterstock
Hodně lidí vysazuje dřeviny na jaře, přitom podzim je podle odborníků vhodnějším obdobím. Každé období má ale něco do sebe. Jedním z rozhodujících faktorů pro výběr správného času pro výsadbu hrají kořeny.

Obecně závisí volba správného období od druhu rostliny a množství dalších aspektů. Nejdůležitější roli hrají kořeny, druhy rostlin a jejich odolnost vůči zimě.

U kořenů je rozdíl mezi stromy s obnaženými kořeny (tzv. prosto kořenné) a stromy s kořenovým balem. Při výsadbě je třeba zohlednit i to, zda se jedná o listnaté nebo jehličnaté stromy. A nakonec musíte vzít v úvahu i to, jak jsou stromy otužilé (odolné) vůči zimě.

Období výsadby

Pokud nemrzne, můžete stromy sázet od října do března. Stromy s obnaženými kořeny mohou být vysazovány až do března. Pro tyto stromy je měsíc říjen a listopad nejlepší využít jako jesle a nechat je uložené v chladném skladu nebo sklepě – týká se to například raných růží, listnatých keřů, živých plotů, malých stromů.

Rostliny s kořenovým balem je možné vysazovat až do začátku května. Jejich jemné kořeny dobře raší. 

Stromy a růže s kořeny v nádobách lze sázet až do léta. Pozornost je třeba věnovat dostatečné zálivce.

Jehličnany a okrasné stromy

Jehličnany můžete začít sázet už koncem srpna či začátkem září, a potom postupně v průběhu října navázat okrasnými stromy a keři. Ty pak můžete sázet až do Vánoc, pokud tedy není zamrzlá půda. S jehličnany ale neotálejte - musejí do nástupu zimy alespoň trochu zakořenit, jinak hrozí, že přes zimu uschnou. Držte se proto zásady, že jehličnany se vysazují do konce října, maximálně do prvního týdne v listopadu, pokud to podmínky umožňují.

Na podzim lze vysadit také stromy okrasné, ale i maliny, ostružiny, angrešt nebo rybíz. Je také ideální čas k výsadbě rododendronu nebo magnolie. Pokud se rozhodnete dřeviny zasadit, nezapomeňte na dostatečnou zálivku. A i když je podzim ideální období pro výsadbu ovocných stromů, neplatí to stoprocentně. Například teplomilné broskvoně, meruňky nebo ořešáky raději zasaďte až brzy na jaře.

Výhody podzimní výsadby

Zvlášť v říjnu a listopadu se doporučuje vysazovat prosto kořenné stromy. Do jara stihnou zakořenit a pak začnou silně rašit.

Záleží také na klimatu, vegetaci a zimní otužilosti regionu. Kromě jiného má vliv také nadmořská výška, převládající větry a zeměpisná poloha.

Velkou výhodou podzimní výsadby je, že rostliny využijí zimní vláhu pro lepší zakořenění na novém místě. Obzvláště v posledních letech, kdy se zahrádkáři potýkají s horkem a suchem, je tato výhoda hodně aktuální. Pokud vás zajímá, které keře vydrží i extrémní suché počasí, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod