Pracovní deska v kuchyni by měla být hezká, ale i odolná. Materiál je klíčový

 Dům 
27. srpna 2018 15:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pracovní desky v kuchyni mohou být z různých materiálů Shutterstock
Součástí každé kuchyně je také pracovní deska. Ta by měla hezky ladit s barvou kuchyňských dvířek, ale více než estetická stránka je u desky důležitější ta praktická. Musí odolat nejrůznějším nástrahám - v kuchyni totiž každá hospodyňka manipuluje s ohněm, nejrůznějšími chemikáliemi či s ostrými noži.

Při výběru pracovní desky lidé řeší havně to, aby ladila se zbytkem kuchyně. O kvalitu materiálu se už zajímá málokdo. Přitom právě kvalitní materiál ovlivňuje skutečnost, jak dlouho vám pracovní deska vydrží pěkná a nepoškrábaná.

Druhů pracovních desek existuje hned několik a každý materiál má své výhody i nevýhody. Pokud se chystáte do kuchyně novou pracovní desku pořídit, je dobré se seznámit s tím, jaké typy existují. Ne vždy se totiž vyplatí na pracovní desce šetřit. O tom, jak pečovat o různé materiály kuchyňské linky, jsme psali zde.

Deska není prkénko

Mnoho lidí dělá jednu zásadní chybu - plete si pracovní kuchyňskou desku s prkénkem na krájení. Dokonce ani když si pořídíte drahou desku z žuly, nemůžete na ní krájet potraviny či klepat maso. Kromě toho, že si ztupíte nože, i na takto odolném povrchu dříve či později vzniknou vrypy. A pokud byste se rozhodli krájet třeba zeleninu na méně odolném materiálu, například na desce z lamina, mohli byste pracovní desku vyměnit za novou prakticky ihned.

Snad jedinou výjimkou jsou pracovní desky vyrobené z masivu, ale i do nich se časem vyryjou rýhy a zářezy vzniklé nožem.

Odolnost proti chemikáliím

Pracovní deska v kuchyni musí zvládnout odolat i chemikáliím, barvivům nebo vysoké teplotě. V tomto ohledu můžete být klidní - zvládnou to všechny druhy pracovních desek. Každý materiál tak snese, když na něj vylijete ocet, koncentrovanou ovocnou šťávu, šťávu z červené řepy a podobně. Všechny pracovní desky také snesou teplotu do 160 °C, vyšší teplotu však již snesou pouze pracovní desky z kamene či jiné směsi. Pokud ovšem budete pravidelně dávat na jedno místo pracovní desky třeba rozpálený pekáč, časem se nevyhnete například změně barvy na pracovní desce či změně struktury pracovní desky.

Nepodceňte tloušťku desky

Při výběru pracovní desky do kuchyně věnujte patřičnou pozornost tloušťce desky. Je to velmi důležitý aspekt. Každý typ pracovní desky má jinou tloušťku:

  • Laminátové pracovní desky mají tloušťku nejčastěji 28 nebo 30 mm. Odborníci přitom doporučují 38 mm.
  • Pracovní desky z žuly či technistone mají tloušťku 30 mm.
  • Pracovní desky corian a jeho obdoby mají tloušťku 40 mm.

U tenké pracovní desky dbejte hlavně na to, aby nebyla příliš pružná a nepůsobila na kuchyňské sestavě jako potah. Také si nezapomeňte ověřit, zda s tenkou pracovní deskou nebude spojeno špatné usazení dřezu či varné desky - tyto kuchyňské spotřebiče se totiž upevňují zespodu a jsou většinou připraveny na pracovní desky o tloušťce 3 až 4 cm.

Laminát nebo žula?

Materiál, ze kterého je pracovní kuchyňská deska vyrobena, hraje zásadní roli. Někdo dává přednost laminátu, jiný nedá dopustit na desku z kamene. Každý mateiál má své výhody i nevýhody.

Laminát

Laminátové desky patří mezi vůbec nejrozšířenější. Jsou poměrně levné, lehké, dobře se opracovávají a na trhu existuje široká škála dekorů. Tyto pracovní desky mají také svá úskalí, jsou hlavně málo odolné proti vodě a dají se snadno poškodit. Životnost laminátové pracovní desky je závislá na způsobu zacházení. Někomu laminátová pracovní deska slouží desítky let a vypadá stále jako nová, někomu "zajde" již po pár let využívání.

Technistone

Technistone je přírodní materiál, který je z 93 % složen z drceného křemenu a žuly. Zbylá část materiálu (7 %) je pryskyřice a barevné pigmenty. Pryskyřice drží kámen pohromadě a barevné pigmenty určují vzhled celé pracovní desky. Mezi hlavní přednosti tohoto materiálu patří tvrdost, pevnost, odolnost proti vysokým teplotám a běžným chemikáliím, které se v kuchyni obvykle používají. Technistone je odolný proti poškrábání, tudíž lze na něm snadno připravovat například maso (krájení, klepání). Nicméně silný náraz může pracovní desku poškodit. Za nevýhodu lze považovat velkou hmotnost či vysokou cenu. Vzhledem k tomu, že se deska prodává v plátech nebo dlaždicích, je třeba počítat se spárami ve spojích.

Corian

Corian je vhodný pro kuchyně netypických tvarů, neboť díky své jedinečné tvárnosti a snadné opracovatelnosti se přizpůsobí každému tvaru kuchyně. Neměl by ale za žádnou cenu být vystavován nadměrnému působení silných chemikálií používaných v kuchyni. Je odolný proti nárazu, ale jakmile na pracovní desku dopadne těžký nebo ostrý předmět, může dojít k poškození. Teplu odolává, ale pekáče odstavené přímo z trouby či hrnce z plotny mohou povrch poškodit. Nevýhodou je i vysoká pořizovací cena.

Žula

Hlavní výhodou žuly je, že jde o odolný přírodní materiál. Lze na ní krájet a je odolná proti teplotě - na žulovou pracovní desku můžete klidně položit kuchyňské náčiní právě vytáhlé z trouby i rozpálenou pánev (teplota i 250 °C). Je ale chladná na dotek. Pokud se budete o žulovou pracovní desku správně starat, může vám vydržet několik desítek let. Buďte však opatrní na pády těžkých předmětů, které mohou žulovou pracovní desku poničit. Nevýhodou je i to, že je to drahý materiál, navíc těžký.

Nerez

Nerezová pracovní deska se hodí převážně do moderních kuchyní. Oceníte její snadnou údržbu, splňuje nejvyšší hygienické požadavky a je odolná proti vysokým teplotám. Na pracovní desce z nerezu nelze krájet, snadno byste materiál poškodili. Na dotek je nerezová deska chladná a i za tento materiál budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Masiv

Jde o krásný přírodní materiál, který ale není v českých kuchyních moc rozšířený. I když lze na masivní pracovní desce přímo krájet, předem se musíte smířit s tím, že časem bude vaše pracovní deska poškrábaná a rozlité barevné tekutiny trvale zůstanou ve vyrytých částech vaší pracovní desky. Náročnější je i údržba - čas od času je nutné desku navoskovat. V případě většího opotřebení je možné ji přebrousit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod