Sucho dává keřům pořádně zabrat. Které vydrží extrémní počasí?

 Zahrada 
17. července 2018 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zasaďte keř, který vydrží sucho Shutterstock
Většinu keřů extrémní parné podmínky vysilují a z toho důvodu hynou, najdou se však i takové, které sucho vyžadují. Na zahrádku si můžete pořídit rakytník i čimišník stromovitý.

Extrémně odolný vůči suchu je nevelký keř myrothamnus flabellifolius. Na žhnoucí paprsky slunce a úmorné horko je zvyklý, jeho domovem je totiž subsaharská Afrika. V těch největších parných dnech vypadá keř seschle, ale stačí několik minut deště a jako zázrakem se změní v krásně olistěný zelený keřík. Na zahradě se následně můžete pokochat keřem se vstřícnými drobnými listy a bezobalnými nenápadnými květy.

Vitamin C

Nízký stromek nebo keř v podobě rakytníku vám nabídne nejen krásnou podívanou, ale i zářivě oranžové plody s obrovským množstvím vitaminu C. Rakytník je velmi přizpůsobivý a je schopen růst a prospívat v téměř extrémně suchých podmínkách, nevadí mu vítr, nekvalitní půda ani neschůdný terén. Při dlouhotrvajícím suchu vezme zavděk občasnou zálivkou. Většina odrůd má trnité výhony, ale stále častěji se dají sehnat i odrůdy slabě trnité nebo zcela beztrnné.

Čimišník stromovitý je další suchu odolávající dřevinou. Pěstuje se jako opadavý stromek nebo keř, který je výrazný díky shlukům převislých, jasně žlutých květů. Beztrnná opadavá dřevina má v mládí silně chlupaté vzpřímené větve, starší rostliny jsou lysé. Jak oživit zahradu s motýlím keřem, jsme psali zde.  

Krásně zabarvené listy

Zasadit můžete i hustý keř s názvem ruj vlasatá. Poměrně dobře snáší sucho, ale naopak přelití a časté zamokření jí může dosti ublížit. Nejvíce ruji vlasaté vyhovuje teplá výslunná poloha. Čím slunnější stanoviště, tím lepší růst. Keř je však jedovatý a citlivým jedincům může způsobit podráždění pokožky. Z těchto důvodů je potřeba její výsadbu zvážit zvláště tam, kde se pohybují na zahradách děti, osoby citlivé, alergické a také domácí mazlíčci. Avšak tyto nedostatky, rostlina plně vynahrazuje svou krásou díky zabarvení listů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod