Voňavé a nadýchané prádlo ze sušičky? Stačí dodržovat pár zásad

 Dům 
14. března 2019 13:03 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sušička prádla je skvělý pomocník Depositphotos
Sušička je oblíbený pomocník mnoha žen. Usnadní práci s žehlením, odstraní z oděvů veškeré zvířecí chlupy a ještě vám v bytě zbytečně nezavazí sušák na prádlo. I sušičku se ale musíte naučit používat, aby byl výsledek přesně podle vašich představ.

Kdo jednou okusil výhody sušičky, už si život bez tohoto spotřebiče většinou nedokáže ani představit. Jenže prádlo ze sušičky nemusí pokaždé vypadat tak, jak jste chtěli. Je třeba vědět, jaké zásady je dobré dodržet.

Některé oblečení do sušičky nesmí

Ani sušička prádla není všemocná a můžete do ní dát jen některé druhy oblečení. Je proto nutné se vždy na jednotlivých kouscích šatstva podívat na cedulku s instrukcemi týkajícími se péče o dané oblečení. Co se týká sušičky, musíte najít znak kruhu uvnitř čtverce.

Pokud je kruh přeškrtnutý nebo černý, uvedený materiál do sušičky dávat nesmíte. Uvnitř vepsaného kruhu můžete nalézt také tečky, které signalizují, jakou teplotu sušení je vhodné použít. Jedna tečka doporučuje sušit oblečení při nižší teplotě, dvě až tři tečky umožňují bezpečné sušení i při vyšších teplotách.

Do sušičky se většinou nesmí dávat hedvábí, vlna, krajky, nažehlovací potisky, softshell a jiné elastické materiály, které by se mohly srazit. Pokud si nejste výběrem příliš jistí, vyplatí se vybrat raději kratší a šetrnější program.

Nezaneste sušičku pracím práškem

Na sušičku má vliv i to, jak jste prádlo vyprali. Rozhodně při praní nepoužívejte příliš velké množství pracího prášku. Nedělá to dobře pračce, prádlu a ani sušičce. Nadbytek prášku se totiž drží v tkanině a poté dochází k zanášení sušičky. Do sušičky by pak mělo přijít prádlo co nejlépe vyždímané.

Hodně lidí dělá tu chybu, že do sušičky dá více prádla, než je výrobcem doporučené. Výsledkem pak je, že se prádlo suší podstatně déle. Navíc často není usušené dostatečně a rovnoměrně.

Pokud do sušičky dáváte oblečení s potiskem či jinými ozdobami, obraťte je naruby, ať nápisy, obrázky či flitry ochráníte. Je také dobré na oblečení pozapínat knoflíky a zipy, ať vám nezničí buben sušičky nebo další prádlo.

Voňavé prádlo

O sušičce je známo, že zbaví oblečení zápachu. Na druhou stranu se v sušičce vytrácí příjemná vůně vypraného prádla a zůstává jen ta neutrální. Pokud se ale voňavého prádla nechcete vzdát, existuje jednoduché řešení.

Velmi oblíbené jsou například jednorázové ubrousky do sušičky, které prádlo krásně změkčí, provoní a navíc ho zbaví statické elektřiny. 

Další možností jsou tuhé vůně do sušičky, které po celou dobu sušení pomalu uvolňují aroma. Výsledkem je příjemně provoněné a osvěžené prádlo. Novinkou na trhu jsou také malé flakónky s vůní do sušičky, určené zatím ale pouze pro spotřebiče jedné konkrétní značky. Vůně, která vydrží po dobu až 4 týdnů, se dávkuje rovnoměrně a při každém sušení, její intenzita lze nastavit. O tom, jak si vyrobit vlastní osvěžovače prádla do skříně, jsme psali zde.

Pozor na aviváž

V souvislosti s voňavým prádlem je třeba ještě zmínit důležitou informaci týkající se aviváže. Sušičky si totiž s aviváží, kterou lidé používají při praní prádla, příliš dobře nerozumí. Je to z důvodu zanášení filtrů a vnitřních prostorů spotřebiče. V návodech se proto můžete setkat s tím, že její používání není doporučeno. Pokud jste ale na aviváž zvyklí a nechcete se jí vzdát, vyberte si tu, která svou vhodnost do sušičky přímo uvádí.

Nadýchané a nepokrčené prádlo

O sušičkách je známo, že svým majitelům ušetří práci s žehlením. Není to ale tak samozřejmé, jak se může zdát. Abyste mohli prádlo ze sušičky dát rovnou do skříně, je třeba oblečení vyjmout ven co nejrychleji. Jakmile necháte oděvy v sušičce příliš dlouho, žehlení se nevyhnete. Zapínat proto sušičku na noc s tím, že ráno prádlo vytáhnete, není zrovna ideální.

A pokud chcete aby vaše oblečení bylo po vytáhnutí ze sušičky opravdu hebké a nadýchané, pořiďte si speciální balonky, které se vkládají dovnitř spolu s mokrým prádlem. Jednak usnadňují proces sušení tím, že jednotlivé kusy prádla od sebe účinně oddělují, a navíc ho ještě pěkně načechrají.

Dopřejte sušičce patřičnou péči

Aby vám sušička dlouho a bezproblémově sloužila, musíte jí dopřát patřičnou péči. Především je nutné pravidelně čistit filtry, nejlépe po každém sušení. Spotřebič se totiž zanáší zbytky pracích prostředků, prachem i textilními vlákny. Pokud máte model kondenzační sušičky, je nutné také vyprazdňovat kondenzační nádobu. V závislosti na typu spotřebiče je potřeba také jednou za čas propláchnout kondenzátor sušičky (netýká se modelů se samočistícím kondenzátorem). Dobře větrejte místnost, ve které se spotřebič nachází, a po sušení nechávejte dvířka sušičky chvíli otevřená.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod