Vyrobte si vlastní osvěžovače do skříně a vaše prádlo bude vonět celé týdny

 Dům 
12. května 2018 15:13 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Občas prádlo ve skříni zatuchne a je zralé do pračky Shutterstock
Jakmile je ve skříni delší dobu nenošené prádlo, zatuchne, a i přesto, že je vyprané, smrdí jako špinavé ponožky. V tu chvíli vám nezbývá nic jiného, než hodit prádlo do pračky a vybrat si jiný outfit. Abyste nemuseli prát každou chvíli čisté prádlo, které akorát ve skříni zatuchlo, vyrobte si jednoduchý osvěžovač, díky kterému bude prádlo vonět lépe než čerstvě vyprané.

Čistotu a vůni milujeme všichni. Díky domácím osvěžovačům do skříně můžete své prádlo navonět natolik, že již nebudete potřebovat ani parfém. Nebude vás to stát tolik peněz a navíc použijete vůni, kterou máte opravdu rádi – na rozdíl od kupovaných vonných sáčků, které většinou seženete maximálně ve třech vůních a ještě si za ně připlatíte.

K výrobě domácích vonítek do skříně budete potřebovat pouze věci, které máte v domácnosti, případně si můžete něco málo dokoupit. Navíc postup je tak jednoduchý, že vám s ním mohou pomoci i vaše děti. Pokud chcete znát tipy, jak doma dýchat čistší vzduch, přečtěte si tento článek.

Sáček s bylinkami

Nejpřírodnější cestou je vytvořit si sáček se sušenými bylinkami. Pokud si potrpíte na detail, kupte si v domácích potřebách nebo v hobby marketu dekorační sáčky z prodyšného materiálu, do kterých poté vložte oblíbené bylinky či květy. Nejlepší na provonění šatníku je sušená levandule, máta, meduňka, rozmarýn, ale i sušené kvítky růží, jasmínu, lilie, šeříku, magnólie, fialky či gardénie. Sáček poté zavažte provázkem nebo stužkou a pověste do skříně.

Oblíbený parfém

Máte-li s partnerem každý svou skříň, můžete si vytvořit i vonné sáčky s vaší oblíbenou voňavkou. Potřebovat budete plsť, filc, vatu, nebo klidně starý kus koberce. Řádně jej nastříkejte parfémem a nechte volně uschnout v bytě – nikdy ne venku ani na topení. Použít můžete rovněž esenciální oleje. Po uschnutí vystřihněte ze zbytku staré látky čtverec a vonný materiál do něj vložte. Nahoře svažte provázkem a zavěste do skříně.

Pokud použijete plsť, filc nebo třeba starý kus povlaku na polštář, nemusíte jej už vkládat do další látky. Udělejte pouze do navoněné textilie dírku, provlíkněte jí provázek a přivažte někam do skříně. Bude to vypadat hezky i samo o sobě.

Trik s aviváží

Své prádlo můžete provonět oblíbenou aviváží nejen v pračce, ale následně i ve skříni. Vezměte si látkový ubrousek, který namočte do aviváže, vyždímejte a přivažte ve skříni třeba k šatní tyči. Toto udělejte každý týden, aby vůně nevyčichla a prádlo vám bude vonět jako čerstvě vyprané. Můžete ale také nalít trochu aviváže do malé skleničky a postavit do skříně na místo, kde nebude hrozit, že ji vylijete.

Gelový osvěžovač

Na výrobu gelové vůně do skříně budete potřebovat věci především ze své kuchyně. Přichystejte si neochucenou želatinu, potravinářské barvivo, sůl a esenciální olej. A samozřejmě nádobu, nejlépe uzavíratelnou sklenici, do které poté voňavý gel umístíte.

Do této sklenice nakapejte pár kapek barviva (které ovšem není nutné) a zhruba 30 kapek esenciálního oleje dle vaší preference. Vedle uvařte čtvrt litru vody, do které přidejte želatinu a dobře míchejte, aby se vám nevytvořily hrudky. Až se želatina rozpustí, přidejte čtvrt litru studené vody a lžičku soli. Promíchejte. Vše nalijte do připravených sklenic, promíchejte, zavřete a nechte vychladnout.

Toto množství vystačí zhruba na čtyři menší dekorační sklenice. Jakmile budete chtít vůni použít, propíchněte víčko nebo jej odšroubujte a sklenici vložte do skříně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008