Jak si doma pěstovat pepíno? Lahodné plody se hodí do salátu i marmelád

 Zahrada 
04. května 2019 17:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plody připomínají meloun, ale nemají s ním vůbec nic společného Internet
Vypadá jako meloun, ale meloun to ve skutečnosti není. Nicméně Pepíno gold je druh exotického rostliny, která má lahodnou chuť a můžete ji pěstovat i na balkoně.

Název pepíno souvisí se španělským výrazem pro okurku, v anglicky mluvících zemích jí dokonce říkají "sweet cucumber" (sladká okurka). Ale ani s okurkou, ba ani s melounem nemá pepíno nic společného. Na rozdíl od melounu plody pepína nebývají větší než 12 centimetrů, takže jej mohou pěstovat i lidé v bytech.

Ani brambora, ani meloun

Do našich končin se pepíno dostalo z Jižní Ameriky. I když jde o sladké ovoce, pochází pepíno z čeledi lilkovitých, což připomínají hlavně drobné bílé nebo modrobílé květy, které se výrazně podobají květům brambor. Ve chvíli, kdy rostlina kvete, umí udělat skutečnou parádu na balkonech či terasách.

Lepší v nádobě

Pěstování pepína je v našich podmínkách možné, ale jen v nádobách nebo truhlících. Při vysazení do volné půdy se může stát, že se pepíno sice pěkně rozroste, ale rozkvete později a jeho plody nestačí uzrát do prvních mrazíků, které mohou zničit celou rostlinu. Proto, aby plody dozrály, je nutné rostlinu přenést na světlé a teplé místo v bytě. Na zimu pepíno potřebuje klid. Stačí mu chladnější místo a menší zálivka. 

Do salátu i marmelád

Plody pepína dozrávají obvykle koncem léta, někdy i později. Že je pepíno zralé poznáte tak, že původně zelená slupka zežloutne a objeví se na ní tmavozelené až fialové pruhy. Před konzumací pepíno jen oloupeme a dužninu sníme nebo ji přidáme do ovocných salátů. Nejlépe chutná chlazené rozkrojené na kousky a posypané skořicí a cukrem. Dokonce z něj lze udělat i marmeládu.

Jakou pepíno chutná?

Někdo říká, že mu připomíná zralou hrušku, jiný cukrový meloun. Ve 100 g plodů se navíc ukrývá až 60 mg vitaminu C. Tak či tak, jde o rostlinu, která vám udělá nejenom nádhernou ozdobu vaší terasy nebo balkonu, ale ještě si na ní můžete pochutnat. V domácích podmínkách si stejně dobře můžete vypěstovat třeba granátovník nebo fíkovník. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?