Brazilská fila je dobrým hlídačem, nehodí se ale na sídliště

 Mazlíčci 
04. října 2019 10:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brazilská fila může vážit i 80 kilo Depositphotos
Pokud máte velký statek nebo rodinný dům se zvířaty, brazilská fila je skvělým hlídačem. Ideální je pro ni větší oplocený pozemek. Chrání pána i jeho majetek a oddaně brání děti. Naprosto se však nehodí do bytu a na sídliště, kde je mnoho lidí.

Fila je velký pes, který dosahuje v kohoutku výšky kolem třičtvrtě metru a váhy od 50 do 80 kilogramů. Je to sebevědomé a odvážné plemeno, které má silné pouto k majiteli. Pokud má pes dojem, že jeho nebo rodinu někdo ohrožuje, vrhne se do obrany bez varování a povelu. Majitel si toho musí být vědom, protože by jinak mohl nastat velký problém.

Brání děti

Plemeno brání zejména děti, i když nepatří do rodiny. Nedůvěřuje cizím lidem a k ostatním psům se může chovat až arogantně. Fila nikdy neútočí bez důvodu, pokud ale důvod má, je velmi razantní. Má pastevecké a lovecké vlohy, a tedy i obranářské schopnosti.

Fila je učenlivá a chytrá, ale nedoporučuje se s ní chodit na cvičiště, protože ji začnou stejné příkazy brzy nudit a může se dostávat do potyček s dalšími psy. Výchovu ale nesmíte zanedbat. Měli byste ji ale zvolit formou hry a motivace.

Filu by si neměl pořizovat nestabilní majitel, který by ji chtěl využívat proti jiným lidem. V takovém případě by totiž mohl vzniknout velký problém nebo neštěstí. Psa musíte mít dobře zvládnutého a musí poslechnout na povel, aby se zklidnil. Majitel musí být fyzicky i duševně silný a informovaný o povaze svého psa, aby výchovu zvládl.

Harmonická výchova

Někdy se může zdát povaha neproniknutelná, ale pokud bude výchova probíhat v klidu a harmonii, bude vše v pořádku. Občas můžete psa napomenout, ale plemeno je citlivé na tón hlasu. Co se ale jednou naučí, už to nezapomene. Fila však není pro začátečníky.

Psa je potřeba mít pod kontrolou. Není dobré při procházce používat postroj, protože pes je silný, zabere a majitele strhne na zem. Vhodná jsou speciální vodítka s velkými karabinami, která jsou vyrobená na takovou sílu.

Test armády

Brazilská fila je vyšlechtěná pro ostrahu hospodářství. Plemeno testovala i armáda v pralesích, z testů vyšlo výborně. Při útoku na figuranta směřuje na krk a hlavu, její útok je nepředvídatelný a pes má velký stisk v čelistech. I když pes působí těžkopádně, má velmi rychlé reakce a je pružný a vytrvalý.

Fila má krátkou a hladkou srst a existuje v mnoha barvách i v kombinacích bílé, šedé, bývá černá nebo skvrnitá. Plemeno má sklon k různým zdravotním problémům, a to dysplazii kyčelního a loketního kloubu. Často také trpí nadýmámím, což může vést až k přetočení žaludku a následnému zaškrcení. A může být i příčinou smrti psa.

Kloubní výživa

Všechna velká plemena mají velké nároky na výživu. Pokud na to nebudete dbát, riskujete problémy zvířete. Krmení by mělo obsahovat dostatek energie, ale nemělo by vést ke zrychlení růstu. Potřebný je dostatečný přísun bílkovin. Nadměrný obsah ale zrychluje růst kostí. Optimální množsví je zhruba čtvrtina bílkovin. Důležitou součástí stravy u mladého zvířete je kloubní výživa.

Při péči o srst vás nečeká žádná velká práce. Stačí ji jednou týdně vykartáčovat, takže se zbavíte odumřelých chlupů a prachu. Kartáčování je dobré i pro přirozené promaštění srsti, které jí dodává lesk a zdravý vzhled. O napadení psa jsme psali zde.

Témata: hlídač, výchova
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?