Zvonek je krásný a můžete jej pěstovat na skalce, v záhonu i v pokoji

 Zahrada 
01. září 2020 12:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvonek má fialové, růžové i bílé květy Depositphotos
Pokud chcete oživit skalku, pěstujte zvonek. Hodí se i do květinového záhonu a můžete ho mít dokonce i v pokoji. Ve volné přírodě jsou stovky druhů, každý se hodí na něco jiného.

Zvonky se pěstují už dlouho. Existuje celá řada druhů a lidé vyšlechtili mnoho kultivarů. Proto je použití široké. Pěstovat je lze v zahradě, ale i v domácím prostředí. Vysoké dvouleté a vytrvalé zvonky pasují do květinových záhonů. Nižší druhy se zase uchytí u skalek. Část se pěstuje v pokojích.

Vápencová skalka

Skalkové druhy rostou nejlépe v propustných půdách na mírně přistíněném stanovišti. Vhodná je vápencová nebo břidlicová skalka. Půdní reakce by měla být zásaditá, není to ale podmínka. Rostliny jsou vesměs mrazuvzdorné, v zimě jim může uškodit nadměrná vlhkost. Množení je nejlepší dělením trsů, a to v období jara. Možné je i vysetí semene, které se dává do truhlíku od jara do července. Po zesílení lze přesadit rostlinu na trvalé stanoviště.

Do skalky se hodí například zvonek maličký. Je drobný a dorůstá do výšky kolem deseti centimetrů. Od června do září vytváří tenké květní stvoly, které mají modré květy. Daří se mu na vápencových skalkách, ale poroste i v neutrální nebo mírně kyselé půdě. Počítejte s tím, že se rychle rozrůstá.

Zvonek karpatský dorůstá až do 20 centimetrů. Rychle se rozrůstá do koberců. Květy má velké, nabízí modrou, fialovou, růžovou nebo bílou barvu. Rostlina kvete v červnu a v červenci. Zvonek dalmatský také dorůstá do výšky 20 centimetrů. Má bohaté trsy poléhavých stonků, kvete od července do začátku září.

Deset centimetrů

Zvonek červenavý mívá jen deset centimetrů. Květy jsou tmavší fialové barvy svěšené dolů. Kvést je uvidíte v červnu a červenci. Špičatější květy má zvonek Poscharkův. Kvete od června do září ve světle modré nebo fialové barvě. Je nenáročný a rychle se rozrůstá.

Zvonek ale dorůstá i výšky k jednomu metru. Například zvonek bělokvětý patří k nenáročným trvalkám, dorůstá do 90 centimetrů a v červnu a červenci vytváří hustá květenství modrých, fialových a růžových květů. Má raději polostín a vlhčí zem. Nejlépe mu pasují smíšené trvalkové záhony.

S kopretinami

Zvonek broskvolistý se vyskytuje na loukách, kde kvete s kopretinami. Jedinou dvouletkou z rodu zvonků je zvonek prostřední. Dorůstá asi 70 centimetrů a má bílé, růžové nebo modrofialové květy. Kvete v červnu a červenci. Semena se vysévají na začátku července. Na trvalé stanoviště se rostliny vysazují v srpnu asi půl metru od sebe.

Do bytu se hodí zvonek stejnolistý, který patří k oblíbeným pokojovým rostlinám. Bíle kvetoucí forma se nazývá nevěsta, modrá pak ženich. Dařit se jim bude na světlém stanovišti v chladnějším interiéru. Nejvhodnější je pěstování mezi okny. V létě dávejte pozor, ať se rostlina nespálí. O bukvici lékařské jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod