Tahle léčivka si poradí s bolavým žaludkem i při nachlazení. Pěstujte si ji na své zahradě

 Zahrada 
08. října 2018 08:36 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bukvice ozdobí každou zahradu Depositphotos
Bukvice je všelék, který umí tělo zbavit mnoha onemocnění. Byla dokonce považována za posvátnou rostlinu. Je jedničkou v tišení rozbouřeného žaludku, ale poradí si i se smutnou náladou z nedostatku slunečního svitu. Navíc zahradu pěkně ozdobí!

Bukvice patří mezi trvalky a až vám na zahradě rozkvete, budou vám všichni sousedé závidět. Její květy jsou starorůžové, karmínové až fialové barvy. Sázet ji můžete právě teď, ale zdobit zahradu vám bude až během příštího léta.

Pěstování na zahradě

Pokud chcete bukvici pěstovat, nasbírejte si semena. Ty je ideální sbírat přímo z planě rostoucí rostliny na místech, která nejsou znečištěná výfukovými plyny nebo jinými emisemi. Celá plodenství svázaná do volných svazků se pověsí a usuší tak rychle, jak je to jen možné.

Semena se pak dají do dobře těsnících nádob. Sázet můžete rostlinu buď teď, případně pak až na jaře. Preferuje půdu vlhčí, zásaditou až neutrální, humózní, ideálně jílovitou.

Lidové léčitelství

K léčebným účelům se používají sušené nadzemní části. Nať se suší a používá na přípravu léčivých čajů (zejména žaludeční a plicní). Bukvice může pomoci i při průjmových onemocněních. Vnitřně také pomáhá při překyselení žaludku či zánětu ledvin a močového měchýře. Někteří lékaři ji používají dokonce jako podpůrný prostředek na léčbu prostaty. Bylinku můžete vyzkoušet také při revmatismu či dně. Pomůže i při nachlazení – hlavně na kašel a rýmu. Krom bukvice můžeme proti nemocem z nachlazení teď sázet i pupalku.

Stejně dobře funguje i na bronchitidu nebo astma. Bukvice je vhodná při nervové slabosti, bolestech hlavy, nespavosti a na deprese. Bukvici můžeme jako mírné sedativum užívat buď samotnou, nebo ji přidávat do směsí s jinými bylinkami. Zevně léčí bércové vředy, hnisající rány a plíseň. Pravidelné používání může pomoci při křečových žilách. Kašovitý obklad z čerstvých pomačkaných listů a květů bukvice můžeme z vnějšku přikládat na vředy a různé kožní nemoci.

Rostlina měla dříve také výborné kosmetické vlastnosti, přidávala se do koupelí a parních lázní. Bukvice lékařská může být i součástí vonných polštářků pro lepší spaní. Ruská medicína dokonce uznává bukvici i jako lék při artritidě a ateroskleróze. Nejčastěji se používá ve formě odvaru, vařeného asi pět minut – třikrát denně šálek. Velkou výhodou bukvice je kromě jejího častého výskytu v naší přírodě i to, že nemá popsané žádné nežádoucí účinky. 

Sirup na nachlazení

Je vhodný na vnitřní choroby, proti kašli a zánětu nosohltanu.

Budete potřebovat

  • zavařovací sklenici
  • cukr
  • čerstvé květy

Postup

Do větší zavařovací sklenice nasypeme po vrstvách střídavě cukr a čerstvé květy, zakončíme vrstvou cukru. Vzduchotěsně uzavřeme a necháme tři týdny na teplém místě, kde vznikne sirup. Uskladníme na tmavém a chladném místě, používáme 1 čajovou lžičku denně.

Pomocník při bolestech hlavy

Udělejte si lahodný čaj, který pomůže na bolest hlavy.

Budete potřebovat

  • 20 g natě bukvice
  • 20 g chmelových šištic
  • 20 g květu levandule
  • 20 g kořene petrklíče
  • 20 g kořene kozlíku

Postup

Vše smíchejte. Nálev připravíme tak, že do šálku vložíme 2 lžičky směsi a zalijeme vroucí vodou. Pijeme třikrát denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod