Čerstvé bylinky jsou k nezaplacení. Poradíme, které se vám budou hodit do lehkých salátů

 Ostatní 
17. prosince 2020 11:15 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvé bylinky jsou vždy k nezaplacení Depositphotos
Ačkoli zahrádkářská sezona skončila teprve nedávno, mnozí pěstitelé se už těší, až se na jaře zase vrhnou na svůj koníček a začnou obhospodařovat záhony. A ačkoli nás ta opravdová zima ještě čeká, nemusíte truchlit a klidně něco pěstovat i nyní.

Zkuste si třeba doma vysadit bylinky, které se vám budou hodit do lehkých salátů.

Najděte dostatek světla

Zatímco v létě byste pěstované bylinky či naťovou zeleninu neměli nechávat za oknem na slunné straně, aby se vám nespálily, v zimě naopak potřebují nachytat co nejvíce slunečního svitu nebo alespoň světla. Pěstební nádoby proto umístěte na nejsvětlejší parapet v místnosti, kde není chladno.

Kdo má možnost, anebo by chtěl své zimní pěstitelské snahy povýšit, může se v prodejnách s osvětlením nebo v zahradnictví poptat po úsporných LED světlech se světelným spektrem vhodným k pěstování.

Pořiďte si malé cibulky

Pokud máte rádi jarní cibulku, vrhněte se do jejího pěstování. Mladé výhonky cibule jsou skvělé nejen chuťově, ale i po zdravotní stránce. A vypěstovat si je můžete i doma. Do truhlíku nebo jiné nádoby se zeminou zapíchejte malé cibulky, které koupíte v obchodě. Opatrně je zalijte a přikryjte papírem nebo propustnou látkou. Zeminu udržujte stále vlhkou, ale ne přemokřenou. Jakmile se objeví výhonky, papír nebo látku odstraňte a těšte se na úrodu.

Na pizzu i do salátů

Z bylinek můžete doma směle pěstovat třeba stále populárnější bazalku. Hodí se nejen na pizzu, do salátů, špaget a jiných převážně italských pokrmů, ale svou službu udělá i v řadě dalších jídel. Při zimním pěstování potřebuje co nejvíce světla a tepla, ale neměla by být přímo nad topením a v průvanu.

Semínka by měla být zasypaná asi půl centimetrem zeminy. Nesmí vyschnout, proto zeminu udržujte mírně vlhkou. Do měsíce byste se měli těšit z prvních lístků. Poté zalévejte na zeminu, voda se nesmí dostat na lístky, ty by mohly plesnivět.

Doma v truhlíku si však můžete vypěstovat i další druhy populárních bylinek, jako je například pažitka, petrželka, tymián, rozmarýn, libeček, dobromysl, šalvěj, meduňka, máta či levandule. Léčivky se v zimě budou hodit na přípravu čajů, z levandule můžete uvařit báječný sirup. A například meduňku můžete využít nejen na čaj proti nespavosti, ale také jako netradiční přísadu do salátu. Čtěte také: Eukalyptus můžete pěstovat v paneláku i rodinném domě. Na zahradě ale zmrzne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?