Když pokojovkám hnědnou listy, je něco špatně. Zjistěte, jak tento problém vyřešit

 Dům 
13. prosince 2020 14:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud vašim rostlinám hnědnou listy, je potřeba jednat Depositphotos
Pokud jsou pokojové rostliny v nepořádku, většinou se problém odrazí na jejich listech. Jestliže jste zpozorovali, že jim listy postupně hnědnou, pravděpodobně jim něco chybí či přebývá.

Všimli jste si, že na vašich jinak krásně zelených či pestrobarevných listech pokojových rostlin se vytvořil hnědý lem nebo hnědá špička? Nebo snad začaly hnědnout rovnou celé listy? Rostlina určitě není zcela v pořádku. Avšak nezoufejte, poradíme vám, jak se s tímto problémem vypořádat.

Nadbytek vláhy může uškodit

Velice často bývá tento problém způsoben tím, že má rostlina přespříliš vláhy. Raději tedy zkontrolujte, zda nejsou v květináči ucpány odtokové kanálky a pokud substrát připomíná bahnitou kaši, je potřeba neprodleně zasáhnout. V takové zemině totiž kořeny nemohou dýchat, časem začnou uhnívat a rostlina jen chřadne. 

V tuto chvíli už bude potřeba celou rostlinku přesadit do nového květináče. Po přesazení rostlinu lezhce zalijte a poté potenechte asi deset dní zcela bez zálivky.

Nedostatek živin

Hnědnutí listů může být způsobeno také tím, že nemá rostlina dostatek živin ke správnému růstu. Obvykle se na hnojení zapomíná přes zimu, ovšem i v tomto období je potřeba pamatovat na to, že rostlina jiným způsobem než přihnojováním potřebné látky zkrátka nezíská.

Problém může nastat také ve chvíli, kdy rostlinu sice hnojíte, ale nepravidelně. V takovém případě je nejlepší vytvořit si nějakou pomůcku, která vám připomene, kdy je zapotřebí dodat rostlině potřebné živiny.

Jak problémům předcházet

Pokud je na vině přílišná zálivka, bude potřeba rostlinu přesadit. Nový květináč by měl být o několik centimetrů větší než ten původní, ovšem u malých rostlin nemusí být rozdíl nijak zásadní. A když už budete u přesazování, nezapomeňte na dno nového květináče umístit alespoň do výšky pěti centimetrů drenáž, která pomůže ze zeminy odstranit přebytečnou vlhkost. Optimální je použít keramzit, hrubý štěrk či lávovou drť. Z přesazované rostliny také ostrými nůžkami odstraňte uhnívající kořeny, které by mohly napáchat v novém květináči další škody.

Pokud je problém ve špatném hnojení, můžete si pomoci například tím, že si do květináče dáte cedulku, na kterou si vždy napíšete datum, kdy bude potřeba znovu přihnojit. Řešením může být také hnojivová tyčinka. Tu jednoduše zapíchnete do květináče a rostlina z ní bude čerpat živiny přibližně po dobu šesti týdnů. Jakmile v květináči nezbyde z tyčinky už ani kousíček, jednoduše zapíchnete do hlíny novou a máte zase na pár týdnu po starostech. O tom, jak si vybrat správné pokojovky do vaší domácnosti, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod