Na co všechno je důležité se zaměžit při výběru květináče

 Ostatní 
09. ledna 2021 12:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květináče vám zcela zkrášlí váš byt či domov Pixabay
Při výběru květináče se hodně lidí zaměřuje na design a svou roli hraje také cena. Menšina pak přemýšlí nad tím, jak moc se bude rostlině v daném kořenáči dařit, přitom právě to je klíčové. Poradíme, podle čeho se máte řídit, aby se vašim rostlinám v květináči vedlo.

Výběrem vhodného květináče si někdy můžete ušetřit spoustu práce. Když sáhnete vedle, moc to pěstovaným rostlinám neprospěje. A co je třeba sledovat? Kromě velikosti a tvaru je důležitý také materiál, hmotnost, výška a šířka.

Není květináč jako květináč

V současné době se květináče vyrábějí z nejrůznějších materiálů. Některé květináče se hodí do interiéru, jiné jsou vhodné na zahradu, kde panují různorodé povětrnostní podmínky. Než si tedy nějaký pořídíte, musíte si ujasnit, v jakém prostředí ho budete využívat.

Venkovní květináče

Do venkovního prostředí jsou ideální materiály, které jsou voděodolné, mrazuvzdorné, pevné a stabilní. Jen takové materiály rostliny ochrání. Ověřte si také, že mají květináče otvory pro odtok přebytečné dešťové vody. Zabráníte tak uhnití kořenů. Trh nabízí nepřeberné množství exteriérových květináčů, pořídit si tak můžete květináče keramické, betonové nebo plastové.

Interiérové květináče

Pokud potřebujete květináč pro pokojové rostliny, nemusí být tolik odolný. Musíte si však dávat pozor na varianty dřevěné, proutěné či neglazované. U těchto materiálů totiž hrozí, že by přes ně mohla prosakovat voda, která může znehodnotit nábytek, parapety nebo podlahu. Pokud se nechcete dřevěných či proutěných květináčů vzdát, vybírejte takové, které obsahují plastovou vložku, skrz kterou voda nevyteče. U rostlin, které vyžadují více vláhy, volte raději plastové nebo keramické modely, ve kterých se voda udrží.

Plast a keramika patří mezi nejoblíbenější materiály obalů na květiny. Obě varianty se hodí jak do moderních, tak rustikálních interiérů.

Plastový květináč

Jednoduchý tvar a vhodně zvolená barva udělají z obyčejného plastu elegantní kousek. V případě květináčů je plast hodně populární. Pořídit je lze prakticky v jakékoliv barvě, tvaru a velikosti. Aby vám plastový květináč dlouho sloužil, je třeba zvolit kvalitní materiál.

Výhody:

  • Jsou levné, lehké, odolné a nepoškodí se.
  • Nezničí je mráz ani sluníčko. 
  • Existují v mnoha barvách a dekorech.
  • Snadno se udržují.
  • Nepropouštějí vodu ani vzduch, takže substrát zůstane déle vlhký.

Nevýhody:

  • Plast se rychle prohřeje, což nemusí vyhovovat všem rostlinám.
  • Hrozí u nich i přes dostatečný drenážní otvor nebezpečí přemokření substrátu. 

Keramický květináč

Keramické květináče se stále těší velké oblibě. Květinám tento materiál vyhovuje a v nabídce lze nalézt mnoho krásných, moderních a originálních provedení. Mohou se stát ústředním prvkem bytového designu. Překážkou může být vyšší pořizovací cena. Ale také váha. Nehodí se proto pro rostliny, které často hodláte přesouvat na balkon a zpět. Jejich vyšší hmotnost je na druhou stranu důležitá tam, kde potřebuje vyvážit výšku a váhu rostliny.

Klady:

  • Odpařováním zálivky se květináč ochlazuje, což prospívá kořenům.
  • Ochrání kořeny před zimou mnohem lépe než plastový květináč.
  • Nemusíte se bát přemokření.

 Zápory:

  • Pokud zůstane květináč mokrý, může na mrazu prasknout.
  • Keramický květináč se může snadněji rozbít.
  • Dochází k rychlejšímu vysušování substrátu a květinu je potřeba častěji zalévat.

Oba dva typy květináčů mají svá plus i minus. Záleží jen na vás, pro jakou variantu se rozhodnete, musíte přitom zohlednit místo a potřeby konkrétní rostliny, kterou v květináči chcete pěstovat. Dále čtěte: Vyrobte si dřevěný kaskádovitý květináč. Jednoduchý a krásný.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod