Pokud chcete, aby se alergikovi ulevilo, jen setřít prach a vyluxovat nestač. Možnosti, jak doma zatočit s alergeny

 Dům 
09. ledna 2021 09:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbavit se alergenů lze i bez chemie Depositphotos
Mnozí alergici možná ani netuší, že doma mají vzduch znečištěnější než venku. V domácnostech, kde se málo větrá a uklízí, může být vzduch i pětkrát horší než venku. Pokud chcete, aby se alergikovi ulevilo, jen setřít prach a vyluxovat nestačí.

Je třeba místnost po místnosti vyčistit. Při velkém úklidu ale zapomeňte na chemické prostředky, protože ty alergií jen zhoršují.

Koupelna

V koupelně a na toaletě bývají plísně, kterým se daří ve vlhkém prostředí, a to je u alergiků největší problém. Proto se musí tyto místnosti větrat. Nemáte-li okno, pořiďte si větrák, který spustíte pokaždé, když se budete sprchovat či koupat. Dveře koupelny nechávejte otevřené. Plísni se daří ve vlhkých rozích, takže jednou týdně vytřete do sucha místa kolem umyvadla, vany a WC. Zajistěte, aby nekapaly kohoutky. V okolí vany a ve sprchovém koutě by neměly být žádné doplňky, na nichž se může uchytit plíseň. Ani sprchový závěs nebo podložka nesmí být z plastu. Z vinylových závěsů se uvolňují chemické látky.

Ložnice

V ložnici, kde se spí, by měla být čistá zóna, místo, kam nesmí domácí mazlíčci. Majitelé koček, kteří zakázali svým mazlíčkům vstup do ložnice, jsou daleko méně ohroženi vznikem alergie než ti, jejichž kočka mohla do postele. Postele jsou plné roztočů, které patří mezi silné alergeny. Je nutné vyměnit péřové peřiny a polštáře za výrobky z mikrovlákna, povlečení měňte každý týden a perte na 50 °C. Plyšové hračky jsou lapači prachu, proto je dětem pravidelně perte.

Kuchyně

V kuchyni se největší nebezpečí skrývá v lednici, kde se může držet vlhkost a objevovat se plíseň, proto je třeba lednici pravidelně kontrolovat. Potraviny je lepší skladovat v plastových nebo skleněných nádobách, aby se na ně nedostal hmyz. Každý zvířecí vetřelec přináší další alergeny. Nad sporákem nainstalujte ventilátor, který bude odvádět výpary z vaření a sníží vlhkost v místnosti.

Důležitý je pravidelný úklid

Vysávání je nejlepší způsob, jak udržovat domácnost v čistotě. Přístroj by měl kvalitně vysávat, ale též bránit v úniku prachu zpět do vzduchu. Prach je třeba utírat jednou týdně. Nejlepší je hadřík z mikrovlákna, který zamezí víření prachu opět do ovzduší. Recyklujte staré noviny, plechovky, časopisy a pravidelně vyhazujte staré potraviny. Dále čtěte: Chystáte se na velký úklid? Rady, které se vám budou hodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?