Nejčastější chyby při skladování vajec v lednici, které ohrožují jejich trvanlivost i kvalitu

 Ostatní 
29. ledna 2021 09:11 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dvířka jsou nejteplejším místem v ledničce, ale vejce potřebují chlad  Depositphotos
Se skladováním vajec si lidé příliš hlavu nelámou. Většinou je jednoduše naskládají do dveří lednice, aniž by tušili, že dělají chybu. Kvůli nevhodnému uskladnění vajec může dojít k jejich zkažení dříve, než by bylo nutné. Vyvarujte se i dalších častých chyb.

Vajíčka patří mezi základní potraviny, které do kuchyně neodmyslitelně patří. Skladování je zásadní, protože může přímo ovlivnit jejich kvalitu. V horším případě se i dříve zkazí. Zjistěte, jak je uchovávat, aby vydržela čerstvá a chutná co nejdéle.

Vajíčka neuchovávejte ve dveřích lednice 

Většina lednic má na dveřích speciální držák na vajíčka. Výrobce chladniček však patrně nenapadlo, že jde o zcela nevhodné místo pro uskladnění vajec. Mohou se totiž dříve zkazit. Důvod je jednoduchý. Vajíčka potřebují stabilní teplotu, ale tu ve dveřích nemají. Jde totiž o nejteplejší místo v chladničce.

Během otevírání dveří vejce čelí neustálým teplotním výkyvům. Studený vzduch se několikrát denně promíchá s teplým, takže dochází k rychlejšímu množení bakterií. Ideálně byste měli vajíčka uskladnit od dveří co nejdál. Zasuňte je dozadu, kam teplotní výkyvy při otevírání dveří lednice nedosáhnou.

Ideální teplota v ledničce by se měla pohybovat v rozmezí od čtyř do osmi stupňů Celsia. Prospěje to nejen vajíčkům, ale i dalším potravinám. Nižší teplota by vedla k mrazení potravin. Vyšší teplota by způsobila rychlé množení bakterií, ze kterých byste mohli mít zdravotní potíže.

Nenechávejte vajíčka v kartonových obalech

Další běžnou chybou je uchovávání vajec v kartonových obalech. Mnozí si vejce přinesou z obchodu v kartonu a rovnou je v něm dají i do lednice. V takovém případě rozhodně nejde o hygienické uskladnění. Na kartonových krabičkách se nachází velké množství bakterií, které se rozmnoží a rozšíří do dalších koutů chladničky. Ulpí i na ostatních potravinách. Vejce v kartonu navíc pochytí pachy z ostatních potravin.

Papírové obaly navíc velmi dobře nasávají vlhkost, takže se na nich může vytvořit plíseň, která se přenese na vejce. Dejte je raději do uzavíratelných plastových misek. Přečtěte si také, jak zbavit plastové dózy skvrn i zápachu. Nezapomeňte na to, že vajíčka se před uskladněním nesmí mýt, protože se uvnitř jinak namnoží plísně. Očistěte je až těsně před použitím, nebo raději vůbec.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?