Jednoduché způsoby, jak se zbavit zápachu i skvrn z plastových dóz

 Ostatní 
21. ledna 2021 11:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dózy snadno natáhnout vůně i barviva Pixabay
Plastové dózy jsou ideální pro uchovávání potravin. Jejich nevýhodou je, že snadno absorbují pachy a zůstávají na nich skvrny. Poradíme vám jednoduchý způsob, jak problémy vyřešit.

Na koření, uzeniny, na zbytky jídel, ale i na obědy. K tomu všemu se hodí plastové dózy. Lze je totiž dát do mrazničky, stejně tak i do mikrovlnky. Ovšem problém nastává ve chvíli, kdy v nich chcete uskladnit něco aromatického, třeba zralý sýr. Plast totiž tento pach snadno natáhne a zbavit se jej nelze už tak snadno. Stejně jako různých typů barviv, například řepy. Řešení, jak se toho všeho zbavit, však existuje. A je u vás doma.

Obyčejná soda 

Obyčejná soda je skvělým pomocníkem při pečení, praní, dokáže vybělit zuby, uklidnit pálení žáhy, uplatníte ji při úklidu i odstraňování zápachu. Stačí čtyři lžíce rozpustit v litru teplé vody. Do tohoto roztoku ponořte zapáchající krabičku a nechejte působit asi třicet minut. Pak ji opláchněte čistou vodou a osušte. Zápach by měl zmizet.

Ocet a citron

Jestli vám zůstaly na dóze nevzhledné skvrny po jídle, vezměte na pomoc ocet. Klasický jablečný. Ocet smíchejte s teplou vodu v poměru 1 : 1 a roztok nalijte do nádoby. Tam jej nechejte působit půl hodiny a poté vylijte a dózu omyjte. Ocet nejenom že odstraní nežádoucí skvrny, ale také i případný zápach. Na ten můžete vzít také pár koleček citronu. Těmi vytřete vnitřek dózy, nechejte působit až dvě hodiny a poté omyjte. 

Rajčatová šťáva

Určitě byste měli mít doma alespoň jednu krabici rajčatového džusu. Ten je ideální pomocník při odstraňování skvrn z plastu. Trochu nalijte přímo do dózy a kartáčkem ji následně celou vydrhněte. Žádná doba působení není potřeba, jinak by se naopak miska mohla od rajčat zabarvit.

Káva

Káva je skvělý neutralizátor pachu. Proto ji můžete využít také v případě, že vám dóza načichne třeba rybou. Nasypejte pár nahrubo rozdrcených kávových zrn dovnitř, zavřete krabičku a kávu v ní nechejte klidně do druhého dne. Klidně můžet použít i kávovou sedlinu. Rozetřete dvě až tři lžíce lógru na dno misky a vložte do mrazničky. Druhý den sedlinu odstraňte a misku omyjte. Kávová sedlina vám může pomoci i v dalších činnostech v domácnosti i na zahradě. Kde všude ji uplatníte, jsme psali zde.

Poslední záchrana

Když vám nezabrala ani jedna z následujících rad, je potřeba vzít nejsilnější kalibr, a to v podobě bělidla. Jeden díl bělidla smíchejte se dvěma díly teplé vody. Tento roztok nalijte do krabičky tak, aby byla ponořena celá skvrna. Roztok nechejte působit asi půl hodiny. Pak ho vylijte a nádobu důkladně vydrhněte prostředkem na mytí nádobí. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47