Jak prodloužit životnost nano rouškám a nano respirátorům

 Ostatní 
23. února 2021 14:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Respirátory se stávají nutností Depositphotos
Kvůli koronavirové pandemii přijala vláda nová přísnější opatření a lidé budou moci do vybraných prostor vstoupit jen s nano respirátorem či nano roušku, případně dvěma lékařskými ústenkami na obličeji. Pokud chcete nano rouškám a nano respirátorům prodloužit životnost, musíte vědět, jak o ně pečovat.

Nano roušky i nano respirátory nejsou v poslední době moc k sehnání, takže je málo pravděpodobné, že tyto ochranné pomůcky budou lidé měnit po každém použití. Respirátor s nanovláknem s obsahem stříbrných nanovláken lze obvykle používat 1-2 týdny, v závislosti na četnosti nošení a množství virů ve vzduchu. Pokud chcete mít jistotu, že vás pomůcky opravdu ochrání, je třeba o ně náležitě pečovat.

Jaký je mezi nimi rozdíl

Někdo si pořídí nano respirátor, další nano roušku. Obecně se dá říct, že nano respirátor lépe přiléhá k obličeji a chrání tedy spolehlivěji. U nano roušek je zase výhoda, že se vyrábějí i v dětských velikostech, na rozdíl od nano respirátorů.

Rouška z nanovláken

Rouška z nanovláken je vyrobena z vláken a polymerů. Jde o velmi tenké vlákno z přírodních nebo syntetických materiálů, které se dá použít mimo jiného také na výrobu filtru do respirátoru nebo ochranné roušky. Jde o patentované výrobky od různých českých výrobců, které se vyrábějí ve variantách pro muže, pro ženy a také menší roušky pro děti.

Roušky s nanovlákny vytvářejí mechanickou membránu, zadržují i ty nejmenší částice a zároveň se v nich dobře dýchá. Chrání nejen okolí před šířením kapének, ale také svého nositele, protože má hustě protkaná vlákna. Roušky proti koronaviru mají účinnost záchytu 84 až 99 %, dle různých vláken a výrobců. Nanovlákenná rouška proti virům FFP3 se z technického hlediska považuje spíše za respirátor.

Respirátor 

Oficiální název je respirační polomaska, se kterým se ale moc nesetkáte. Místo toho se hovorově používají výrazy jako respirační rouška nebo respirátor. Zakrývá nos a ústa tak, aby uživatel nevdechoval nefiltrovaný vzduch. Chrání ho před jemným prachem, tuhými a kapalnými toxickými částicemi a také před mikroorganismy (bakterie, viry, plísně). Na rozdíl od roušek dělíme respirátory podle třídy účinnosti na FFP1, FFP2 a FFP3. Lze pořídit také respirátor z nanovláken, respirátor s vyměnitelným filtrem nebo celoobličejový respirátor.

Pořizovací cena respirátoru je oproti jednorázové roušce o něco vyšší. Proto také většinu lidí zajímá, jak dlouho vydrží respirátor chránit nositele před virem. U každého modelu respirátoru to může být jinak, proto sledujte označení písmeny R, NR a D.

  • Respirátory s R - můžete použít opakovaně.
  • Respirátory s NR - jsou pouze jednorázové použití. Ochranu poskytují nanejvýš 24 hodin.
  • Respirátory s D - respirátory splňují požadavky na odolnost vůči zanášení výdechového ventilu.

Domácí dezinfekce

Životnost filtrů u respirátorů není nekonečná. Pokud je neošetříte dezinfekcí, jsou filtry spolehlivé většinou jen po dobu 24 hodin používání. Je jasné, že pokud se o sterilizaci respirátorů budete pokoušet v domácích podmínkách, nebude to stoprocentní, ale je lepší udělat alespoň nějaké minimum než nic. Možností, jak doma respirátor vydezinfikovat, je několik.

Pasterizace

Vložte respirátor do trouby nastavené na 60 až 70 stupňů Celsia a nechte ho tam několik desítek minut. Pokud byste troubu nastavili na teplotu nižší než 60 stupňů Celsia, nezahubili byste v respirátoru viry. Když ale troubu nastavíte na teplotu vyšší než 70 stupňů Celsia, hrozí riziko vznícení. Proto je nutné teplotní rozmezí skutečně dodržet.

UV záření

Jestliže máte doma UV lampu, můžete k dezinfekci respirátoru použít i ji. Stačí nechat UV záření působit na respirátor asi tři minuty, ovšem z každé strany. Podle odborníků je ale třeba počítat s tím, že ultrafialové záření hubí bakterie i viry jen na povrchu materiálu.

Chemická dezinfekce

Viry a bakterie hubí také dezinfekční prostředky na bázi alkoholu. Na respirátor můžete použít vhodný dezinfekční prostředek a pak nechat ochrannou pomůcku pořádně proschnout. O tom, jak si doma vyrobit účinnou dezinfekci, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod