Vyrobte si domácí dezinfekční gel nebo sprej. Klíčová je koncentrace alkoholu

 Dílna 
10. dubna 2020 10:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí dezinfekční gel se dá vylepšit Pinterest
Vzhledem k tomu, že v současné těžké době, kdy celý svět svádí urputný boj s koronavirem, je velký nedostatek dezinfekčních prostředků, snaží se lidé nahradit tyto pomocníky svépomocí. Jenže aby dezinfekce skutečně dokázala zabít koronavirus, s obyčejnou vodkou si nevystačíte.

Pokud si budete chtít doma vyrobit dezinfekci na ruce ve formě gelu nebo spreje, která zatočí i s obávaným koronavirem, je především nutné použít vysokoprocentní alkohol. S klasickou vodkou nebo jiným běžným destilátem, který obsahuje kolem 50 % alkoholu, moc nepochodíte.

WHO to vidí jasně

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a jiné organizace stanovily, že v dezinfekcích, které mají účinkovat proti koronaviru a jiným virům, musí být minimální koncentrace alkoholu 60 % a více.

Na výrobu domácích dezinfekcí tedy používejte vysokoprocentní alkohol a vždy si raději spočítejte procento koncentrace. Nejlépe uděláte, když sáhnete buď po ispopropyl alkoholu nebo ethanolu, které najdete pod různými názvy. Třeba technický líh, destilovaný líh, potravinářský líh, vysokoprocentní alkohol a tak podobně. Vždy ale zkontrolujte obsah alkoholu.

Aby ruce nebyly vysušené

Čistě teoreticky lze nejjednodušeji vyrobit dezinfekci tak, že smícháte vysokoprocentní alkohol a vodu. Jenže alkohol vysušuje a hlavně nijak vábně nevoní, což může být při celodenním užívání docela nepříjemné. Stačí ale do dezinfekce přidat vylepšováky a hned bude její používání podstatně příjemnější.

Esenciální oleje

Do dezinfekce lze přidat například esenciální oleje, které nejen že produkt krásně provoní, ale také ji obohatí o další mocné účinky. Vhodný je třeba esenciální olej z tea tree, který je považovaný za jeden z nejúčinnějších olejů v boji proti bakteriím a virům, osvěžující a dezinfekční citronový esenciální olej či antiseptickou a antibakteriální citronellu. Výborně uděláte i s eukalyptem klasickým, eukalyptem citronovým či eukalyptem mentolovým, které vás mistrně ochrání nejen před bacily, ale i před dotěrným hmyzem. Výborně poslouží také máta peprná, rozmarýn, tymián či cedr. Použít můžete i levanduli, která také sama o sobě působí antimikrobiálně a dezinfekčně a je vhodnou vůní i pro malé děti.

Květové vody

Budete-li si míchat dezinfekční sprej na ruce, určitě se vám budou hodit i hydroláty či květové vody. Ty v sobě jemně mísí účinky rostlin a tolik potřebné čisté vody. Pro citlivou a podrážděnou pokožku je skvělou volbou citrusově vonící verbenová voda, pro pokožku se sklonem k akné a k ekzémům zase voda citrusová. Sílu esenciálních olejů můžete podpořit i hydroláty vyrobenými ze stejné byliny a sáhnout po hydrolátu tea tree, grepové vodě, levandulové vodě, hydrolátu z máty peprné nebo vodě mentolové.

Gel zajistí jemnou péči

Gelovou dezinfekci získáte tak, že alkohol smícháte s aloe vera gelem nebo rostlinným glycerinem. Obě tyto ingredience zajistí příjemnou gelovou texturu. Pokožka rukou vám navíc poděkuje, bude vlhčí, jemnější, měkčí, hydratovaná a regenerovaná. Použít můžete jen glycerin, jen aloe vera gel nebo obě suroviny zkombinovat. A když ke všemu přidáte ještě kapku vitaminu E, který pleť chrání proti jejímu poškození a zároveň podporuje její obnovu a hojení, bude to úplně dokonalé. Přesný návod na výrobu dezinfekčního gelu najdete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47