Pokud máte problémy s komínem, je ideální čas je řešit. Moderní systém vám ušetří i peníze

 Dům 
04. června 2021 16:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podceňovat stav komína se nevyplatí Pixabay
I komíny a komínové systémy si čas od času žádají opravy. Vzhledem k tomu, že už většina domácností netopí, je ideální doba případné problémy s komínem řešit.

Včasnou renovací, vyvložkováním nebo rozsáhlejší opravou předejdete vážným problémům, které se v deštivém období budou hůře dávat do pořádku. A ti, kdo mají komín v pořádku, mohou pro změnu zauvažovat nad úspornou variantou systému, která dokáže ušetřit nemalé částky za otop. Zcela nová výstavba komínových systémů zohledňuje moderní možnosti, které s úsporami a minimalizováním ekologické zátěže počítají.

Spolehlivý odvod spalin

Pokud je váš komín už v nevyhovujícím stavu, můžete uvažovat o jeho výměně za novodobou soustavu, která bude korespondovat s charakterem vašeho domu, střechou i způsobem vytápění tak, aby funkčnost celého systému byla nejefektivnější a ekologicky šetrná. Komíny a komínové systémy už jsou natolik sofistikovaná zařízení, že dokážou podstatnou měrou ovlivnit celé vytápění s maximální možnou úsporou. 

Roli hraje i sklon střechy

Při výstavbě nového komínu a komínového systému se zohledňuje jak způsob vytápění, tak sklon střechy. Moderní komínové systémy lze použít do starších zděných domů i novostaveb či dřevostaveb s vysokými izolačními požadavky. Jsou zhotoveny z jakostních nerezových materiálů a keramické vložky mají hladký povrch. Tyto vlastnosti jsou podstatné pro ideální odvod všech spalin nad střechu budovy.

Vhodný komín a komínový systém se staví podle výše tepelného výkonu krbu nebo krbových kamen. Podle toho se vybírá vhodný průměr, výška a vstupní úhel komínu. V neposlední řadě je důležité zvolit řešení nadstřešní části. Součástí komínu může být větrací šachta, která slouží jako přívod vzduchu pro krb či krbová kamna nebo může být využita k odvětrání prostor.

Peníze ušetří i hlavice

Pokud chcete za topení ušetřit, mohou být jedním z řešení také úsporné komínové hlavice či regulátory. Podle výrobců dokáží optimalizovat proces topení a zamezí negativním přírodním vlivům na proces spalování v kotli nebo v krbu. Regulátory či komínové hlavice mohou zkrátka přinést nemalé úspory. V případě atmosférických kotlů se hovoří až o 38% úsporách u topení dřevem. Pokud se topí plynem nebo topným olejem, dosahují úspory až 12 %. U kondenzačních a přetlakových kotlů však úspory tak výrazné nejsou – maximálně 6 %. Další možností, jak ušetřit za topení, je kvalitně zateplit dům, o tomto tématu jsme blíže psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?