Pro zářivě čisté prádlo stačí vhodit do pračky rostlinu, kterou najdete na každém rohu

 Ostatní 
11. srpna 2021 10:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Břečťan má využití nejenom v lékařství, ale i v domácnosti Depositphotos
Myslíte na ekologii a hledáte levný, ale přitom účinný přírodní prášek na praní? Vyrobte si jej z rostliny, kterou najdete prakticky na každém rohu. Z břečťanu.

Břečťan je stálezelená popínavka, kterou má mnoho z nás spojenou se hřbitovy, opuštěnými zahradami a jinými spíše temnými kouty. Ale velmi často se také zapomíná na jeho léčivé účinky. Je ideálním pomocníkem proti kašli, pomáhá při odstraňování plísně z nohou, odvar z listů pomáhá vyřešit lupy, zevně působí na bolesti kloubů, na spálenou kůži od sluníčka. Ochablému vazivu a celulitidě prospívá masírování problémových zón břečťanovým olejem. Ale tušili jste, že z břečťanu můžete vyrobit i ekologický prostředek na praní?

Odstraní nečistoty 

Břečťan má prokazatelné účinky při odstraňování nečistot a právě díky tomu bývá často přidáván i do ekologických pracích prostředků. Jeden z nich si můžete vyrobit i doma. Jeho příprava je opravdu jednoduchá, stejně jako použití.

Jak na to

Připravte si uzavíratelný látkový sáček, do kterého vložíte hrst listů břečťanu. Vybírejte takové, které mají výrazně zelenou barvu, protože ty mají vysoký čisticí účinek. Sáček vložte do pračky spolu s prádlem a zapněte na běžný program. Pokud je vaše prádlo silně znečištěné a nelibě zapáchá, přidejte na nečistoty trochu mycí sody či pracího mýdla a trochu octa.

Domácí břečťanový gel

Břečťan můžete využít také pro přípravu domácího pracího gelu. Stačí si nasbírat 60 gramů listů se sytě zelenou barvou a vložit je do 0,6 litru vody. Přidejte půl lžíce prací sody a vše přivedete k varu. Nechejte zhruba 5 minut provářet na mírném plameni, poté odstavte a nechejte úplně vychladnout. Nakonec přelijte do vhodné nádoby a používejte stejně jako prací gel. Vydrží vám zhruba na tři prací dávky. 

Upozornění na závěr

Pamatujte si, že břečťan může způsobovat alergii, proto je určitě vhodné vyzkoušet jeho snášenlivost na kůži. Na méně viditelném místě aplikujte malé množství gelu a vyčkejte, zda se neobjeví reakce. Pokud ano, použijte některých z následujících přírodních prostředků, o nichž jsme psali zde.

Zdroj: oshalafarm.com, smarticular.net.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?