Pokud chcete mít větší úrodu u jabloní, je nutné provést správně letní řez

 Zahrada 
17. srpna 2021 08:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Letní řez jabloní je poměrně důležitý zásah Depositphotos
Léto je v plném proudu a na vaší zahradě jsou stromy obsypané úrodou. Je však potřeba se o ně starat a i v létě je prořezat, abyste měli ještě větší úrodu než v letošním roce.

V článku vám poradíme, jak se letní řez provádí a jaké má výhody.

Výhody letního řezu

Zimní řez jabloní je vhodné kombinovat s letním řezem, který má několik výhod. Strom po zásahu snadněji regeneruje, rány se lépe zacelují. Příznivě ovlivňuje úrodu v následujícím roce. Při letním řezu prosvětlíte korunu, pokud je příliš hustá, což ovlivní zrání a vybarvení úrody. Letní řez omezuje hořkou pihovitost u odrůd, které jsou citlivé na nedostatek vápníku. Nejvhodnější doba pro letní řez nastává v srpnu. U starších jabloní se jedná o odstranění vlků mladých výhonků rostoucích z hlavního kmene nebo ze silnějších bočních větví. Doporučujeme vám vylomit je trhnutím namísto stříhání, po kterém zůstává čípek, z něhož rostou další vlky. U mladých jabloní odstraňte konkurenční výhony a upravte tvar koruny, pokud je po jarním řezu nepravidelná. Zkraťte dlouhé letorosty na konci hlavních větví na úroveň ostatních.

Ballerina

Pokud vlastníte malou zahradu, balkon či terasu, představují pro vás ideální řešení jabloně nízkého vzrůstu označované názvem Ballerina. Vysadit je můžete do volné půdy, ale také do nádob. Charakteristický je pro ně slabý, kompaktní růst s jednou osou, kterou obrůstají krátké plodonoše. Na stromcích se postupně vyvíjejí postranní, vertikálně směřující větve, které vytváří až 80 cm širokou korunu. U sloupovitých jabloní provádíte klasický zimní řez i řez letní. Zaměřte se na jednoleté boční výhony, které rostou z vodorovného obrostu asi 10 cm rovně, ale poté vzpřimuje a směřuje dál nahoru. Letním řezem až na větevní kroužek odstraňte veškerý obrost, který roste dovnitř koruny a zahušťuje ji. Vytvoří-li se na jabloni na hlavnímu výhonu výhon konkurenční, zakraťte ho koncem srpna za třetím očkem. 

Skvrnitost jablek

Letní řez jabloní pomáhá dřevinám trpícím fyziologickou skvrnitostí, která se objevuje u plodů při nedostatku vápníku. To se projevuje při malé násadě plodů a intenzivní tvorbě výhonů. Po odřezu je rostlina schopna si lépe rozdělit vápník do všech svých částí. Po ošetření je vhodné přihnojení dusíkem. Dále čtěte: Jak zabránit úhynu rostlin na vaší zahradě, pokud je vám napadnou svilušky nebo mšice.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, floranazahrade.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod