Využijte sílu heřmánku a vyrobte si z něj heřmánkovou léčivou mast. Má protizánětlivé a hojivé účinky

 Ostatní 
30. března 2022 11:57 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na výrobu domácí masti vám postačí dvě hrsti čerstvých heřmánkových květů Depositphotos
Heřmánek je všelék. V kosmetice má výrazné antiseptické, protizánětlivé a protibolestivé účinky. Heřmánková mast se proto nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky. Zkuste jeho sílu využít i vy a vyrobte si z heřmánkových květů léčivou mast, kterou využije celá rodina. Již brzy nastane čas na jeho sběr.

Příznivé účinky heřmánku pravého jsou známy již od starověku. Ve Skandinávii byl heřmánek považován dokonce za posvátnou rostlinu a uctíván jako symbol Slunce. Účinnými látkami obsaženými v heřmánku jsou silice, bisabol, farnesen, matricin a polyacetylenové sloučeniny. Tyto látky působí naše tělo protizánětlivě. Nejlepší způsob, jak je využít, je v podobě masti. Snadno si ji vyrobíte doma.

Brzy bude čas heřmánku 

Heřmánek kvete v období od května do října. Pokud si tedy chcete vyrobit domácí mast z heřmánku, máte nejvyšší čas na něj vyrazit. Pro sběr si vybírejte taková místa, která jsou dál od měst a parků, kde by byly plné nečistot.

Pozor na záměnu se rmenem

Při sběru si dejte pozor, abyste si heřmánek nespletli se rmenem sličným, který je na první pohled skoro k nerozeznání od heřmánku. Heřmánek od něj poznáte tak, že rozpůlíte květní lůžko. Heřmánek ho má duté a rmen plné. Heřmánek navíc silně voní. 

Výroba masti

Na výrobu domácí masti vám postačí dvě hrsti čerstvých heřmánkových květů. Ty po přinesení domů vysypejte na tácek nebo pekáč a případně očistěte od zbytků listů či jiných trav.

Dále potřebujete

  • 150 g kokosového oleje
  • 50 g bambuckého másla (nebo kvalitního sádla)

Postup

Ve vodní lázni rozehřejte kokosový olej a bambucké máslo nebo sádlo. To je v péči o pokožku doslova zázrakem. Mezitím si heřmánkové květy nasekejte na jemnější kousky a ty vložte do olejového základu. Nechejte vše mírně probublat a odstavte z plotny. Vše nechejte louhovat do druhého dne. Poté směs opět zahřejte do doby, než se roztopí, a pak sceďte přes jemné plátýnko do čisté krabičky (dají se koupit za pár korun v lékárnách). Mastičku uchovávejte v chladu a temnu. 

K regeneraci i na popáleniny

Heřmánková mast se nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky, např. po nadměrném slunění. Představuje výborný přípravek i k péči o drobné spáleniny a různé malé ranky. Mast lze použít také k péči o dětskou pokožku.

Zdroj: measuringflower.com, momprepares.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod