Jak správně odmrazit lednici

Málokdo rád odmrazuje ledničku a mrazák, udělat se to ale čas od času musí.
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Dům 
23. ledna 2017 23:26 / Shutterstock
  3   0
Starší typy chladniček nemají automatické odmrazování. Jednou za čas je tak nutné spotřebič odpojit ze sítě a provést jeho odmrazení. Je to důležité zejména proto, že se u ledničky, která je namražená, zvyšuje spotřeba energií a naopak se snižuje účinnost chlazení a mrazení.

Ne každý to rád dělá, ovšem musí se to dělat. Odmrazit ledničku a mražák se zkrátka musí. Mnoho lidí to dělá párkrát do roka a někdo jen jednou do roka. Správně by se lednička a mraznička měla odmrazit minimálně dvakrát ročně, pokud je však námraza silnější, samozřejmě častěji. 

Postup při odmrazování ledničky:

1. Odpojte spotřebič od napájecí sítě. Vyjměte veškeré potraviny uložené vevnitř a umístěte je do chladu. Odstraňte police, zásuvky a další věci, které by bránily v čištění stěn spotřebiče.

2. Pokud lednička nemá odtokový systém na zachycování odtékající vody, umístěte k jejímu zachycení na vhodné místo například starší silnou deku, ručník, nebo jinou textilii. Pokud máte možnost spotřebič odmrazovat venku, například na dvoře, odmrazujte ho tam. Voda, která zateče pod spotřebič v bytě, může obsahovat organické látky, které později nemusí po vyschnutí příliš libě vonět.  Odmrazováním ve venkovním prostoru se zbavíte starosti s odtékající vodou.

3. Když chcete tání ledu urychlit, umístěte do lednice hrnec s horkou vodou a zavřete dveře, aby teplo neunikalo ven. Nikdy nepotírejte vnitřek odmrazované ledničky nebo mrazáku horkou vodou! Hladký vnitřní povrch lednice by následkem tepelného šoku mohl popraskat a časem se i oloupat.

4. Pokud nepoužijete postup z bodu 3, nechte u lednice volně otevřené dveře. Zachycujte odtátou vodu, silnější vrstvu ledu odstraňte nenásilně plastovou škrabkou. Velké kusy námrazy po uvolnění vyjměte rukou. Používejte ochranné rukavice, jako ochranu před omrzlinami.

5. Po odmrazení omyjte vnitřek ledničky nebo mrazáku dezinfekčním roztokem, který smícháte z jednoho dílu vody a jednoho dílu jedlé sody. Potom stejnou činnost proveďte ještě jednou, ale již jen s čistou vodou, aby se odstranily zbytky dezinfekčního roztoku. Přebytečnou vlhkost na stěnách spotřebiče odsajte houbou nebo absorpční textilií. Stejnou dezinfekční činnost proveďte s poličkami a zásuvnými boxy patřící k vybavení lednice.

6. Po celkovém odmrazení spotřebiče a jeho vyčistění vložte zpět veškeré příslušenství patřící k lednici nebo mrazáku. Připojte spotřebič k elektrické síti, nastavte požadovanou teplotu chlazení a mražení.  Počkejte minimálně 30 minut, dokud stroj nebude připraven pro vložení potravin. Je-li spotřebič vybaven signalizací informující o správném chodu chladícího procesu, postupujte v souladu s tím. Když ne, řiďte se pokyny v manuálu.

7. Vložte zpět potraviny vyjmuté před rozmrazováním a průběžně během dne kontrolujte, zda chlazení funguje správně.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Na největším opuštěném ostrově světa vyvíjí NASA nového robota

Věda & Vesmír

Nikdo z astronomů dosud neviděl nic, co by se podobalo této obří vesmírné explozi!

Bydlení

Nebezpečí na děti číhá i doma. Na co si dát největší pozor?