Nezvrtejte nákup vrtáku. Každý se totiž hodí na jiný materiál

 Dílna 
05. listopadu 2019 16:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vrtačka s vrtáky se doma vždycky hodí Depositphotos
Základní sadu nářadí by měl mít doma každý, i když není zrovna nadšený kutil. Mimo jiné se vám k vrtačce hodí mít po ruce i pár vrtáků. Můžete si pak snadno pověsit doma třeba poličku. Jen si dejte pozor a pořiďte si takový vrták, který opravdu potřebujete. Liší se totiž podle toho, do jakého materiálu s ním hodláte vrtat.

Pokud bydlíte v paneláku a budete tak s největší pravděpodobností vrtat do betonu, musíte si koupit jiný vrták než člověk, který bude na své chatě vrtat do dřeva. A úplně jiný typ vrtáku je třeba si opatřit ve chvíli, kdy budete vrtat do železa.

V různých hobby marketech jsou dostání takzvané univerzální sady vrtáků. Jenže ty moc ideální nejsou. Tak, jako máte v kuchyni jiný nůž na krájení rajčat a jiný na porcování masa, měli byste použít jiný vrták na dřevo a jiný na beton. Každý materiál vyžaduje jiný přístup, a proto nic jako „univerzální“ ve vrtání otvorů neplatí.

Základní parametry při výběru vrtáku

Při nákupu vrtáku můžete vybírat z množství typů. Mezi třemi základní parametry, které je třeba sledovat, patří délka, průměr a systém uchycení.

Délka vrtáku

U vybraného druhu si vždy můžete vybrat z nabídky různých délek dle potřeby. Delší vrtáky mají zvýšenou tepelnou odolnost. Základní nabídka se pohybuje v rozmezí délek 50 až 1000 mm, v nabídce jsou však i delší vrtáky k vrtání hlubších otvorů.

Průměr vrtáku

Od průměru vrtáku se odvíjí šířka finálního otvoru. U vybraného druhu si vždy můžete vybrat z nabídky průměrů.

Uchycení vrtáku SDS

Krom klasického uchycení vrtáků s válcovou stopkou existuje ještě systém SDS (Special Direct System). Pojmenování vzniklo jako zkratka slov steck-dreh-sitz (vložit-otočit-držet). Hlavní výhodou SDS systému je možnost rychlé výměny nástrojů a jednoduchá obsluha. Existují řady SDS-Plus a SDS-Max. SDS-Plus je určen pro vrtací kladiva do 5 kg, SDS-Max pro těžší kladiva až do hmotnosti 11 kg.

Rozdělení podle materiálu

Před vrtáním je třeba vždy zvolit speciální vrták určený pro daný materiál. Rozdělujeme vrtáky do dřeva, kovu, dlaždic a betonu. Zvláštní kategorii tvoří materiál pro diamantové vrtání garantující špičkově odvedenou práci.

Vrtání do dřeva

Spirálové vrtáky do dřeva mají dlouhou středicí špičku se dvěma předřezávacími břity. Předřezávací břity natrhnou dřevěná vlákna a vnitřní drážky pro odvod třísky je pak hladce vyříznou. Na větší průměry vrtání se většinou používají Forstnerovy vrtáky, sukovníky nebo vrtáky na kování, na hluboké otvory ve dřevě existují hadovité vrtáky.

Nezapomeňte na vrtačce nastavit správně otáčky. Příliš nízké otáčky způsobí otřepené otvory, při vysokých hrozí nebezpečí vzniku spálených míst. Aby byl výsledek precizní, zkuste vrtat podél vláken dřeva.

Vrtání do kovu

Při vrtání do kovu rozhoduje tvrdost. Měď či hliník vyžaduje jiný vrták než ocel. Vrtáky z rychlořezné oceli (HSS) s broušenou špičkou jsou vhodné pro neželezné kovy. Jsou to hliník, měď, mosaz, zinek, železo a nelegovaná ocel. Vrtáky do kovu mají klasický tvar vrtáku s vybroušeným hrotem do bodu nebo úsečky.

Do kovu vrtejte kolmo a zařaďte častější přestávky, aby mohly vrták i materiál zchládnout. Vyvrtaný otvor je často třeba upravit, aby se redukovaly vzniklé otřepy. U vrtání měkkých kovů provádějte delší přestávky. Okraje se vlivem vrtání taví a vrták by se mohl znehodnotit.

Vrtání do dlaždic 

Na vrtání do dlaždic existují speciální vrtáky. K dostání jsou i takové, které mají ve stopce vrtáku chladicí kapalinu, což zajišťuje větší komfort při práci.

Vrtání do dlaždic může přinést komplikace. Hrozí, že bude vrták po dlaždici klouzat, a tím dlaždici poškodíte. Použijte proto stavební lepicí nebo papírovou pásku. Vystřihněte čtvereček a označte jím místo vrtání. Lepení zajistí stabilitu vrtáku a ochrání glazuru dlaždic. Nedoporučuje se vrtat do spáry, mohly by se poškodit všechny čtyři rohy okolních dlaždic.

Vrtání do betonu

Na zdivo ze zvonivek, pálených cihel nebo betonu je nutné použít příklepovou vrtačku nebo vrtací kladivo. Ale je-li zeď tvořena děrovanými tvárnicemi z porézního materiálu, vrtá se bez příklepu. To stejné platí pro porézní cihly a stěny z desek. Na všechny práce v těchto materiálech jsou nutné vrtáky do kamene. Ty jsou opatřeny tvrdokovovými destičkami naletovanými na špičce vrtáku. Jestliže se pouštíte do práce s betonem, určitě hned na začátku přizvěte pneumatické vrtací kladivo s příklepem a vybavte se speciálními vrtáky do panelu.

Co se vám ještě může k vrtání hodit

Pokud vás s vrtačkou čeká hodně práce, stojí za zváženou, zda si kromě vrtáků nepořídit ještě něco navíc.

Vrtací korunky

S vrtací korunkou jednoduše vytvoříte kruhové otvory do různých materiálů. Využijete je při tvoření menších či větších otvorů pro kabely, elektro krabičky, odsávání apod.

Záhlubníky

Záhlubníky získaly název podle hlavní činnosti, ke které jsou určeny, tedy zahlubování děr pro šrouby s válcovou hlavou. Využijete je při práci se dřevem, litinou i ocelí. Díky záhlubníkům zapustíte hlavu šroubu rovně s povrchem obrobku, odstraníte vzniklé otřepy nebo zahloubíte otvory pro šrouby a závity. O tom, jak vybrat aku vrtačku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod