Bez dřezu se v kuchyni neobejdete! Jaký je nejvhodnější?
Máte různé typy dřezů a z různých materiálů. Pro každého může být vhodný jiný. Odborníci se ale asi shodnou na tom, že jsou na ústupu dvoudřezy, jejichž funkci částečně převzaly právě myčky. Na druhé straně se zase objevily novinky jako oddělené minidřezy nebo posuvná prkénka.
Nejběznějším materiálem je nerezová ocel, která vytěsnila smaltované provedení. Na trhu jsou k dostání materiály z různou silou plechu zhruba od půl centimetru do jednoho centimetru. Čím je plech silnější, tím je i kvalitnější, ale na druhé straně i dražší. Kromě nerezu jsou k dostání i jiné kovy jako mosaz nebo měď.
Kvůli zájmu o barevné dřezy se ale vyrábějí i z žuly nebo křemenu. Navíc odolávají vysokým teplotám a jsou pevné. Starou klasikou jsou ale stále smaltované dřezy. Vyrábějí se z plechu, ale jsou už méně žádané.
Cenově dostupné jsou zmiňované nerezové dřezy. Koupit je lze v leštěném provedení nebo v dekorativní matné úpravě. Odolnější je tkaná struktura povrchové úpravy. Další možností jsou keramické dřezy. Hodí se do moderních kuchyní. Jsou odolné proti čisticím prostředkům i nárazům, ale zase vyžadují ohleduplné chování.
Vysokou odolnost má granitový dřez, který je i atraktivní a má snadnou údržbu. Obsahuje z většiny drcenou žulu, přírodní křemičitý písek nebo kámen, a proto je tolik odolný. Odolává vysokým teplotám i špíně a dlouho si drží původní vzhled.